Slovenija 13.10.2023 9:16

V Slovenski kinoteki Dnevi poljskega filma

Ljubljana, 13. oktobra - V Slovenski kinoteki bodo od danes do nedelje potekali Dnevi poljskega filma. Odprl jih bo dokumentarni film Zastavljalnica, ostale tri večere bodo na ogled žanrsko raznolika sodobna poljska filmska dela, ki so na mednarodnih festivalih prejela prestižne nagrade. Med drugim bodo prikazali filmsko klasiko Sanatorij Pri peščeni uri.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska kinoteka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska kinoteka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Film Zastavljalnica je pretresljiva in humorja polna dokumentarna zgodba o ljudeh, ki se borijo za preživetje, hkrati pa pomagajo pomoči potrebnim. Jola in Wiesiek sta ekscentrična podjetnika iz mesta Bytom. Skupaj s tremi zaposlenimi vodita verjetno največjo zastavljalnico v Evropi. Njeni zlati časi so minili, odkar so se zaprli okoliški rudniki, po mestu pa se širi brezposelnost. Prebivalci "poljskega Detroita", ki so ostali brez prihodkov, v zastavljalnico prinašajo čedalje bolj absurdne in neuporabne predmete, so vsebino filma povzeli v Slovenski kinoteki. Otvoritveni projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Lukaszom Kowalskim in producentko filma Anno Mazerant.

Poleg kratkih študentskih in celovečernih igranih filmov, ki so nastali v lanskem letu, bo na ogled tudi restavrirana različica filmske klasike Sanatorij Pri peščeni uri enega najbolj enigmatičnih režiserjev poljske šole Wojciecha Jerzyja Hasa, ki je adaptacija istoimenske zbirke kratkih zgodb izpod peresa Bruna Schulza. Film je leta 1973 na festivalu v Cannesu prejel nagrado žirije. Poetična refleksija o minljivosti ter neizogibnosti in nepreklicnosti smrti je prikazana skozi zgodbo človeka, ki se med obiskom sanatorija, v katerem je bival njegov pokojni oče, preseli v skrivnostni, nadrealistični "svet (metaforične) domišljije".

Jožef pride v sanatorij doktorja Gotarda, kjer prebiva njegov oče, ki je sicer umrl pred leti, vendar se je tu preselil v drugo dimenzijo časa in spet živi. Jožef začenja znova preživljati, kar je že preživel. Rodno hišo, malo judovsko mestece, očeta, s katerim ni mogel najti stika, otroške sanjarije, prečuden vrt Bianke, nenavadne princese, ki je zavrnila njegovo ljubezen in odšla z njegovim prijateljem Rudolfom. Ko se še enkrat vrne v mestece svojega otroštva, najde razpadajoč, uničen svet. Trg so prekrili nagrobniki. Jožef si prizadeva, da bi se ta svet in to življenje vrnila, a to ni več mogoče, so vsebino filma povzeli v kinoteki.

Dnevi poljskega filma v Slovenski kinoteki bodo potekali v okviru Festivala poljskih filmov Visla v Sloveniji.