Slovenija 13.10.2023 10:11

V Ormožu se začenja 3. Grossmanov festival fantastike in stripa

Ormož, 13. oktobra - Na ormoškem gradu se popoldne začenja 3. Grossmanov festival fantastike in stripa. Glavna tema letošnjega festivala, ki bo potekal do konca tedna, je alternativna zgodovina, ki velja za enega najbolj fascinantnih podžanrov znanstvene fantastike.

"Letošnji festival vabi, da vstopimo v svet alternativne zgodovine, prostora in časa, ki bi lahko obstajal, a se ni zgodil. In prostora in časa, ki zahteva imaginacije, kreativnosti, igrivosti, fantazije," je o osrednji tematiki festivala povedala predstavnica organizatorjev Ula Furlan.

Festival se bo popoldne začel z odprtjem razstave del Matije Pisačića, Marka Dješka, Darka Perovića, Zlate Vojnića Kortmiša in Danila Miloševa Wostoka v Grajski galeriji, nadaljevali pa ga bodo z javnim pogovorom s Pisačićem in Dješkom v klubu Unterhund, ki ga bo povezovala slovenska poznavalka stripa, novinarka, moderatorka in urednica Pia Nikolič.

Uvodni večer bosta potekala še pogovora z Dinom Juliusom in Luko Hrgovićem, avtorjema kratkih filmov Splashback (2023) in Slice of Life (2019). Za slednjega sta pred tremi leti med številnimi drugimi nagradami prejela tudi zlato nagrado za najboljši evropski fantastični film na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, ki prav tako vsako leto poteka v Prlekiji.

Po še enem pogovoru z Darkom Perovićem, Zlato Vojnić Kortmiš in Danilom Miloševim Wostokom bodo prvi festivalski večer zaključili z že tradicionalnim tematskim kvizom Timona Grabovaca, ki se s profesionalnim sestavljanjem in moderiranjem tovrstnih kvizov ukvarja že nekaj let.

Sobotno festivalsko dogajanje bo že dopoldne s kreativno delavnico namenjeno vsem ustvarjalnim, radovednim, mladim in takšnim po srcu. Po lanskem izdelovanju čarobnih palic iz sveta Harry Potterja bodo tokrat za najmlajše obiskovalce pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri se bodo ti prelevili v mojstre izdelovanja mask iz EVA spužve - materiala, ki se uporablja tako v filmski kot tudi v gledališki produkciji.

Popoldanski del bo namenjen predavanjem o alternativni zgodovini kot književnem in filmskem fenomenu ter o alternativah hladne vojne ter novim pogovorom, med drugim s srbskim striparjem Dejanom Stojiljkovićem in ljubiteljskim zgodovinarjem Marjanom Šiškom, večer pa bodo sklenili z okroglo mizo z vsemi festivalskimi gosti ter koncertom zasedbe Koala Voice.

Tudi zadnji dan festivala bo v znamenju predavanj, med drugim na temo fikcijskih predmetov in resnice v fikciji. Danilo Bogdanović bo spregovoril o Združbi Dardanelli - med mitom in zgodovino, filozofinja, pesnica in pisateljica Rive Zmajoki pa bo odstrla vpogled v izposojanje zgodovine. Nadaljeval bo glavni urednik Cankarjeve založbe, publicist in podkaster Aljoša Harlamov. Predavateljski vrvež bo zaključil Marko Fančović na temo vsakdanjost alternative kot alternativa vsakdanjosti.

Sicer pa bo vsak večer namenjen tudi podelitvam nagrad. Danes bodo tako podelili nagrade striparjem, v soboto pisateljem, v nedeljo pa še predavateljem.