Slovenija 14.10.2023 9:58

Slovenski PEN svari pred izraelsko ofenzivo na Gazo

Ljubljana, 14. oktobra - Slovenski PEN je objavil javno pismo, v katerem je slovensko vlado pozval, naj pozove Izrael, da slednji, kot so zapisali, "ne sproži kaznovalnega pohoda v Gazo" ter zaustavi tanke in letala. Vlado so tudi opozorili, da z "izjavami brezrezervne podpore Izraelu prispeva k zaostrovanju tega mednarodnega konflikta".

"Tako neodgovorne izjave ne služijo v čast državi, ki bo kmalu članica Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali pri Slovenskem PEN in izrazili bojazen, da se bo "pobijanje nedolžnih civilistov, ki ga je zagrešil teroristični napad Hamasa, nadaljevalo in stopnjevalo, če bo Izrael uresničil grožnjo o kazenskem pohodu zoper Gazo, kjer sta na ozemlju, velikem kot Ljubljana, do skrajne gostote nagnetena in - morda brezizhodno - ujeta dva milijona Palestincev, med njimi v veliki večini nedolžni civilisti".

Slovenski PEN se tudi ne strinja z javno izjavo Gibanja za osvoboditev Palestine, ki jo je sopodpisalo tudi 42 slovenskih organizacij, v kateri "niti z besedico ni omenjena zločinska narava Hamasovega napada na Izrael, ki je sprožil sedanjo nevarno krizo".

"Je čas vojne in je čas miru, piše v Bibliji. Zdaj je čas, skrajni čas za ponovno vzpostavitev miru," je v javnem pismu še pozval Slovenski PEN. Pismo sta podpisala podpredsednik Mednarodnega PEN Boris A. Novak ter Upravni odbor Slovenskega PEN in predsednica Tanja Tuma.

Konflikt na Bližnjem vzhodu se je zaostril pred tednom dni, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael - v napadih je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, v izraelskem odgovoru s silovitim bombardiranjem Gaze pa je bilo doslej ubitih več kot 1900 ljudi.

Izraelska vojska naj bi se tudi pripravljala na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajel Hamas. V luči pričakovane kopenske ofenzive je izraelska vojska tudi pozvala k umiku prebivalcev severnega dela Gaze.

Na meji z Gazo je Izrael v zadnjih dneh že namestil več deset tisoč vojakov, vključno s približno 300.000 rezervisti.