Svet 16.10.2023 6:00

Firence so se odpovedale kontroverzni prenovi Galerije Uffizi

Firence, 16. oktobra - Več kot 20-letni spor o gradnji tako imenovane Isozaki Loggie v Galeriji Uffizi je končan. Projekt prenove izhoda tega firenškega muzeja umetnosti, ki ga je zasnoval japonski arhitekt Arata Isozaki, ne bo izpeljan, je minuli konec tedna odločil vrhovni svet za kulturno dediščino, katerega člani so načrtu soglasno nasprotovali.

Italija, Firence. Galerija Uffizi v Firencah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Firence.
Galerija Uffizi v Firencah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z nedavno odločitvijo se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA končal spor, ki je trajal že od leta 1999, ko je japonski arhitekt Isozaki zmagal na mednarodnem natečaju za nov izhod. Projekt, ki združuje elemente iz jekla, stekla in kamna, ki jih podpirajo štirje kipi, je mednarodna komisija ocenila za najboljšega. Projekt je prehitel zasnove svetovnih arhitekturnih zvezd Normana Fosterja, Gae Aulentija, Vittoria Gregottija, Maria Botte in Hansa Holleina.

Isozakijevemu projektu so sicer že od vsega začetka očitali preveč radikalen odnos do srednjeveškega okolja. Pri izvedbi prenove izhoda na zadnji strani muzeja je že prišlo do sporov med mestno upravo in nadzornimi organi za kulturno dediščino. Občina je želela s prenovo doseči, da bi se več dogajanja preselilo tudi v zadnji del galerije.

Projekt, ki so ga sedaj dokončno zaustavili, so v preteklosti upočasnili tudi visoki stroški projekta. Te so ocenili na 60 milijonov evrov.

"Čeprav sem vedno podpiral Isozakijev projekt, se zavedam volje umetniških avtoritet in potrjujem, da smo predani skupnemu iskanju nove rešitve," je po poročanju medijev dejal župan Firenc Dario Nardella.