Svet 14.10.2023 11:03

Na Poljskem svetovna premiera koprodukcijske predstave Najboljša evropska predstava

Opole/Nova Gorica, 14. oktobra - V Gledališču Jan Kochanowski v poljskih Opolah je bila v petek svetovna premiera koprodukcijske tragikomedije Najboljša evropska predstava. Pri predstavi kot eno od petih gledališč sodeluje SNG Nova Gorica. Kot avtorja predstave se podpisujeta umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš in Haris Pašović, ki je tudi režiser.

V žiriji vseevropskega gledališkega festivala, zasnovanega po vzoru Evrovizije, se znajde pisana zasedba žirantov z nalogo izbrati najboljšo evropsko gledališko predstavo. Naloga se zdi precej enostavna, če ne bi bili žirantje iz vseh vetrov, vsak s svojim pogledom na gledališče, vsak iz svojega družbenega konteksta ter z izrazito izdelanim mnenjem, ki ga dodatno poskušata usmeriti še direktorica festivala in sam evropski politični vrh.

Ko se v vsej zmedi zdi, da položaj ne bi mogel biti bolj zapleten, se jim pridružijo še tragična novica, korupcijska afera, policija in razjarjeno stavkajoče gledališko občinstvo. S perspektive žirantov, ki predstavljajo vsak po enega od ključnih pogledov na gledališče (igralci, režiserji, kritika, strokovni sodelavci, pisci in upravniki gledališč), uprizoritev obračuna z modnimi trendi v gledališču in pretrese odnos do ustvarjalcev, dobička, občinstva ter drugih aktualnih in perečih tem, kot so gibanje #metoo, ekologija, politično gledališče in zabavljaštvo, so vsebino predstave povzeli pri SNG Nova Gorica.

Kot so se zapisali, se je ideja za mednarodni projekt rodila v komisiji Borštnikovega srečanja, kjer sta se med žiranti znašla direktor gledališča iz Opol na Poljskem Norbert Rakowski in režiser Haris Pašović. Med žiriranjem sta se namreč poigravala z idejo, kako bi lahko preko dilem, s katerimi se soočajo žirantje festivala, spregovorili o stanju gledališča v Evropi danes.

"Najboljša evropska predstava je naslov naše koprodukcijske predstave, s katero želimo raziskati, kaj je dandanes evropsko gledališče in kaj Evropa, kakšne so naše dolžnosti in odgovornosti tako v javnem gledališču kot tudi na področju umetnosti. Evropo doživljamo kot eno veliko stvar, lahko celo kot našo družino ali kot svojo rodno državo. Sedaj je pravi trenutek, da govorimo o teh stvareh in mi to naredimo na resen, ampak tudi zabaven način. Koprodukcije med gledališči se mi zdijo zelo pomembne tako v evropskih kot tudi neevropskih državah. Pri tej predstavi se je povezalo pet odličnih gledališč iz petih držav, v njej igra izjemna igralska zasedba in sodelujejo izvrstni sodelavci. Na nek način je ta predstava pravo praznovanje gledališča. Tako to čutim," je o predstavi povedal Pašović.

V Najboljši evropski predstavi med drugim igra Ana Facchini, igralka ansambla SNG Nova Gorica, kjer bo predstava premierno prikazana 16. aprila prihodnje leto.

V predstavi poleg Facchini igrajo Paola De Crescenzo, Davide Gagliardini, Ibrahim Koma, May-Linda Kosumovic, Weronika Kozakowska, Malgorzata Kowalska, Philip Leone-Ganado, Felix Römer, Gianni Selvaggi, Armend Smajli, Blažej Stencel.

Dramaturg predstave je Sean Buhagiar, sladatelj Trimor Dhomi, kostumograf in scenograf Krystian Szymczak, koreograf Robert Nuha. Svetlobo je oblikoval Branislav Milinković, video Dino Hujić.

V Italiji bo Najboljša evropska predstava imela premiero prihodnjo soboto v Fundaciji Gledališče Due Parma. Na Malti v tamkajšnjem gledališču je premiera napovedana za 9. februar prihodnje leto, v Nacionalnem gledališču Kosovo pa 25. aprila 2024.