Svet 18.10.2023 5:01

V Parizu velika razstava Marka Rothka

Pariz, 18. oktobra - V Parizu bodo danes odprli veliko razstavo Marka Rothka. V fundaciji Louis Vuitton bo na ogled 115 del, s katerimi bodo zajeli njegovo celotno kariero, od bolj tradicionalnih figurativnih slik do ogromnih barvnih pravokotnikov, po katerih se najbolj vtisne v spomin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, New York. Razstava del ameriškega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka (1903-1970). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Razstava del ameriškega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka (1903-1970).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Umetnikov sin Christopher Rothko je pred odprtjem razstave povedal, da je oče združil "evropsko dušo" s "svobodo Amerike", da bi postal ikona umetnosti 20. stoletja.

Njegov cilj je bil "dvigniti slikarstvo na enako raven kot glasbo in poezijo", je dodal Christopher Rothko, ki je pomagal pri postavitvi razstave in je ob tem napisal novo zbirko esejev.

"Moj oče je umrl, ko sem bil star šest let, vendar sva se veliko pogovarjala o glasbi," je povedal za AFP. "O Mozartu je govoril nasmejan s solzami v očeh in mislim, da je enak učinek tudi pri njegovih slikah," je dodal.

Mark Rothko se je kot Markus Rotkovič rodil judovski družini leta 1903 v takratnem Dvinsku v današnji Latviji. Deset let kasneje se je njegova družina izselila v ZDA. Svojo poklicanost je odkril dokaj pozno, v 30. letih 20. stoletja, a njegova zgodnja dela že ujamejo temačno razpoloženje, polno izoliranih in melanholičnih figur.

Figurativna umetnost k njemu ni prišla sama po sebi. "Zavedal se je, da ne more slikati, ne da bi jo pohabil," je povedala sokustosinja Suzanne Page. Do 40. let prejšnjega stoletja se je ukvarjal z nadrealizmom, nato pa so ga grozote druge svetovne vojne in holokavsta tako kot druge umetnike prisilile v iskanje novega jezika.

Z "multiformami" poznih 40. let se je njegovo delo razvilo v abstraktne oblike, ki so na tej stopnji videti kot živobarvni madeži črnila, vendar se med njimi skrivajo znameniti pravokotniki, ki čakajo, da zavzamejo osrednje mesto.

V 50. letih prejšnjega stoletja se je Rothko ustalil v svojem poznem slogu in ga obdržal do svoje smrti leta 1970. Po besedah sokustosinje gre za velike raztrgane pravokotnike neverjetnih barv, ki oddajajo "veliko vibracijo".

Sedemdeset teh del je razstavljenih v fundaciji Louis Vuitton. Ta je dobičke od luksuzne znamke LVMH v zadnjem času usmerila v vrsto uspešnih razstav, nazadnje v zbirko Jean-Paula Basquiata in Andyja Warhola.