Svet 20.10.2023 6:00

Pergamonov muzej v Berlinu bodo za 14 let zaprli zaradi prenove

Berlin, 20. oktobra - V Berlinu bodo še ta mesec zaradi prenove zaprli Pergamonov muzej in njegovo vrhunsko zbirko starin. Muzej velja za eno največjih turističnih znamenitosti mesta, prenovili pa naj bi ga od vrha do tal. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj prenova ne bi bila končana pred letom 2037.

Nemčija, Berlin. Znameniti Pergamonov muzej. Foto: Wikipedia Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Znameniti Pergamonov muzej.
Foto: Wikipedia
Arhiv STA

Ustanova na muzejskem otoku nemške prestolnice, ki je pod Unescovo zaščito, hrani zaklade, kot so veliki Pergamonski oltar, zgrajen v drugem stoletju pr.n.št., 2600 let stara babilonska Ištarina vrata in obsežna zbirka islamske umetnosti.

Muzej so odprli leta 1930 in je dobil ime po starogrški mojstrovini. Ko so dostopni vsi muzejski eksponati, privabi več kot milijon obiskovalcev letno. Bližajoče se zaprtje za 14-letno obdobje, ki se bo začelo v ponedeljek, pa je spodbudilo Berlinčane in turiste, da so še zadnjič ujeli pogled na razstavljene predmete.

"Vedno mi je bil všeč ta kraj. Prvič sem ga videl kot pravo razodetje," je za AFP povedal upokojeni učitelj in dodal: "Imeli smo veliko srečo, da smo dobili nekaj zadnjih vstopnic v tem tednu. Kdo ve, ali bom še živ ob ponovnem odprtju."

Nemški arheologi so ostanke Pergamonskega oltarja odkrili med letoma 1878 in 1886 ter jih na podlagi sporazuma med nemško vlado in Otomanskim cesarstvom poslali nazaj v Berlin. Obnova je trajala do leta 1902, templju podobno muzejsko stavbo pa so postavili, da bi prikazali okrašen oltar in Ištarina vrata s spektakularnimi levjimi reliefi.

Vendar sta čas in sama teža zbirk povzročila propadanje muzeja. Stabilizacija in ojačitev več kot sto let starih betonskih temeljev bosta po pisanju APF Herkulova naloga, ki pomaga pojasniti, zakaj bo prenova trajala tako dolgo in zakaj so njeni stroški ocenjeni na 1,5 milijarde evrov.

Kot je pojasnila Barbara Helwing, direktorica muzeja bližnjevzhodnih kultur, ki se nahaja v stavbi, je zgradba v zelo slabem stanju in se pogreza. Zato so popravila nujna, da se zaščiti dragocene zbirke in zagotovi varnost obiskovalcev.

Kritiki pa so se obregnili ob visoke stroške prenove in dejstvo, da načrti razen nekaj sončnih kolektorjev ne vključujejo "zelene" prenove.

"Popolnoma prenovljen Pergamonov muzej bo ob odprtju leta 2037 z vidika podnebne tehnologije in energije stavba iz preteklosti, ki je temeljila na fosilnih gorivih," je v tedniku Die Zeit zapisal arhitekturni kritik Nikolaus Bernau.

Iz stavbe in njenih vitrin morajo zdaj odstraniti na tisoče artefaktov, jih zaviti in odnesti v skladišča, medtem ko bodo nekaj izbranih posodili drugim institucijam. Samo ta proces bo po navedbah Barbare Helwing trajal leto dni.