Slovenija 18.10.2023 10:22

S spominskim dogodkom v Kranju se začenjajo tradicionalni Jenkovi dnevi

Kranj, 18. oktobra - S spominskim dogodkom ob grobu pesnika Simona Jenka v Prešernovem gaju v Kranju se bodo danes začeli tradicionalni Jenkovi dnevi. Te v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, Mestno knjižnico Kranj, Kulturnim društvom Simona Jenka - Šmonca Mavčiče in Layerjevo hišo pripravlja Zavod za turizem in kulturo Kranj.

Ljubljana. Jenkove nagrade. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Jenkove nagrade.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Spominski dogodek Poklon pesniku Simonu Jenku (1835-1869) se bo v Prešernovem gaju odvil danes ob 11. uri. Dijaki kranjskih šol se bodo pesniku poklonili z recitacijo svojih pesmi. Sledila bo okrogla miza, na kateri se bodo dijaki pogovarjali z nekaterimi letošnjimi nominiranci za Jenkovo nagrado. Pogovor bo tekel o nastajanju pesmi in o zbirki Kranjske vaje, v kateri kranjski dijaki vsako leto objavljajo svoja dela.

V petek bo v kranjski mestni knjižnici na dogodku z naslovom Klub nesmrtnih pesnikov: Simon Jenko na ogled improvizirana predstava, ki bo, kot so napovedali organizatorji, prikazovala znane, manj znane in občasno že skoraj neverjetne trenutke iz Jenkovega življenja. V predstavi, ki jo bo s svojimi predlogi sooblikovala publika, bodo nastopili Sašo Stare, Rok Bohinc, Dino Kapetanovič, Nejc Šmit in Matjaž Peklaj.

V soboto bo Layerjeva hiša gostila literarno čajanko in delavnico ter tekmovanje v slam poeziji. Tekmovanje prireja skupnost kranjskih slamerjev, ki nastopajo pod imenom Kranska slama, k sodelovanju pa vabijo vse ljubitelje poezije in nastopanja, da se jim pridružijo na odru. Tistim, ki bi se radi ustvarjanja slam poezije naučili, pa bo namenjena tudi delavnica.

V torek bo v okviru Jenkovih dni na sporedu predstava za otroke Anje Štefan Drobtine iz mišje doline. Dan pozneje pa bo mogoče prisluhniti koncertu Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape.

Vrhunec dogajanja bo prihodnji petek, 27. oktobra, ko bodo v Mestni knjižnici Kranj slovesno podelili Jenkovo nagrado. V igri za nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so Blaž Božič, Nina Dragičević, Sergej Harlamov, Tibor Hrs Pandur in Gregor Podlogar.

Dan za tem bo sledil še tradicionalni Pohod po poti Jeprškega učitelja - od Drulovke do Podreče. Letos so namreč Jenkove dneve, ki se sicer običajno začenjajo na dan pesnikove smrti, sklenejo pa na dan njegovega rojstva, podaljšali za en dan. Tudi 28. oktober je simbolen dan, saj takrat goduje Simon, po katerem je Jenko dobil ime. Pohod bodo sklenili s proslavo, na kateri bo o Jenku, ki so ga klicali Šmonca, spregovoril poznavalec pesnikovega dela Miha Mohor.