Slovenija 19.10.2023 15:59

Lutkovna predstava Tok, tok, tok prihaja še na slovenski oder

Maribor, 19. oktobra - Po septembrski premieri na festivalu lutkovnega gledališča v kraju Charleville-Mezieres v Franciji prihaja predstava Tok, tok, tok v režiji Mateje Bizjak Petit in izvedbi Barbare Jamšek in Urbana Kolariča še na slovenski oder. V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) jo bodo uprizorili prihodnji teden.

Maribor. Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstava Tok, tok, tok Lutkovnega gledališča Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Uprizoritev Tok tok tok je po navedbah LGM poetičen in igriv triptih, ki malčke in njihove spremljevalce povabi, da vstopijo in se prepustijo gledališkemu potovanju skozi poezijo.

Režiserka Mateja Bizjak Petit, ki v Franciji vodi umetniški center za ustvarjanje za otroke, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala, da je predstava posebna ne le zato, ker sta jo pripravili gledališki hiši iz različnih držav, ampak tudi zato, ker je nastala v koprodukciji Svetovnega festivala lutkovnega gledališča Charleville-Mezieres, ki je največji festival lutkarstva na svetu.

"Glede na to, da že 30 let živim v Franciji, se res trudim ohranjati svojo kulturo, ne le vez s Slovenijo, ampak to notranje utripanje slovenske kulture, ki se je zdaj že povsem povezala s francosko kulturo. To soočanje slovenske in francoske ekipe se mi zdi strašno zanimivo in dragoceno," je dejala.

Predstava je namenjena otrokom starosti od 18 mesecev naprej. "Tako v Franciji kot Sloveniji je to v prvi vrsti otrok. Otrok, ki je zmožen sprejemati milijon stvari, na katere včasih kar radi pozabimo. Otrok se preko te predstave sreča z obema kulturama, saj so igralci vplivali drug na drugega," je povedala režiserka.

Za mariborsko igralko Barbaro Jamšek je bil to nov koncept ustvarjanja predstave, saj so hkrati pripravljali dve različici predstave - z enakim konceptom in dvema različnima ekipama. "Že ob mojem prvem obisku v Franciji se je izkristaliziralo, da Mateja dopušča in celo spodbuja avtorski pristop, predloge, lastno energijo na odru in tako sta nastali dve predstavi, ki sta konceptualno, idejno in likovno enaki, predvsem energetsko pa različni. Ker s francosko igralko se karakterno razlikujeva," je pojasnila.

Gre za igro besed, zvokov, barv in giba, sestavljeno v obliki triptiha, osnovanega na poeziji oziroma treh pesmi različnih francoskih avtorjev. "Sama sem najprej izbrala poezijo; ta ni bila napisana posebej za našo predstavo, ampak izhaja iz že obstoječih knjig. Poezijo sem nato predstavila trem likovnicam, ki so se potem na to odzvale vsaka s svojo likovno gesto. Potem smo vse te tri likovne predloge povezali samo s sodelovanjem, pogovarjanjem in usklajevanjem neke poetične niti preko cele predstave," je povedala režiserka.

Izbrane niso otroške pesmi, čeprav gre za otroško predstavo. "Bistvo predstave je poezija, česar se zelo pogosto bojimo, ker mislimo, da otrok poezije ne bo razumel. Ampak poezija je zame materija, tako kot je materija luč na sceni, barva na sceni, igralka na sceni. S tem tekstom se ne ukvarjamo v smislu, da bi želeli, da bi otrok vedel natančno, kaj hočemo povedati, ampak da on uživa v zvoku besed, da uživa v interpretaciji, da uživa v tem, kako zvenijo skupaj besede itd., in da jih ta besedni svet dviga višje," je še dodala.

Avtorji pesmi so Dorothée Volut, Pierre Soletti in Fabienne Swiatly, avtorji likovne podobe pa Lucie Félix, Raphaele Enjary in Myriam Colin. Avtor glasbe je Damien Félix.

Direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar je izpostavila, da je bila na festivalu Charleville-Mezieres premierno izvedena slovenska izvedba predstave, kar si štejejo še v dodatno čast. "Izjemna kakovost te predstave je tudi to, da čeprav je to predstava za najmlajše, ni pootročena. Otroka jemlje kot enakovrednega partnerja, ponudi mu tudi poezijo. Vsaka takšna izkušnja v nekem varnem, estetskem, umetniško dovršenem okolju se vanj zanesljivo vpiše in naloži kot neka reč, ki ostane tudi za kasneje. To so vse neke lepe naložbe v človeško dušo, ki mu naredijo svet lepši, zanimiv in širši," je dejala.

Slovenska premiera predstave bo 26. oktobra. V LGM se lahko sicer letos pohvalijo s številnimi gostovanji v tujini. V prihodnjih dneh bodo s predstavo Ferdo, veliki ptič na festivalu Dschungel na Dunaju in lutkovnem festivalu v Mistelbachu. Novembra pa bo predstava Buba izvedena na 26. reviji lutkovnih gledališč v Reki na Hrvaškem.