Slovenija 19.10.2023 10:22

V LGL igra o dveh neobičajnih vitezih v režiji Ivane Djilas

Ljubljana, 19. oktobra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera dramske predstave Mala vrla viteza, ki jo je po knjižni predlogi norveškega pisatelja Bjorna F. Rorvika režirala Ivana Djilas. Igra na glavo obrača vse, kar se pričakuje od vitezov, kraljev, princesk in zmajev, ter hkrati spodbuja k iskanju alternativnih rešitev, dobrih za vse vpletene.

Ljubljana. Lutkovno gledališče Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V ospredju predstave, namenjene otrokom, starejšim od pet let, sta viteza, ki sta edina ostala v gradu, saj so vsi drugi odšli na viteški turnir. Prav onadva pa morata na kraljevi ukaz najti izginulo princesko in jo do večera pripeljati domov. Kralju ne moreta odreči želje, čeprav bi vitez Roženkravt veliko raje v miru občudoval svoje nove škorenjce z leopardjim vzorcem, vitez Netresk pa je trenutno nesrečen, ker se kar naprej zaletava, spotika in pada. Princesko je zelo verjetno že spet hopsnil zmaj. Odpravita se na drzno pot do zmajevega brloga, kjer najdeta princesko, ki pa noče domov, so vsebino predstave povzeli v LGL.

V predstavi igrajo Brane Vižintin, Aja Kobe, Jan Bučar, Ajda Toman, Blaž Celarec k. g., glasbenika na posnetku pa sta Andraž Polič in Joži Šalej. Kostumografka je Jelena Proković, scenografka Sara Slivnik, avtor glasbe Blaž Celarec, avtor songov Jani Kovačič. Za koreografiji je poskrbel Željko Božič.

Bjorn F. Rorvik (1964) je znan po duhovitem jeziku, šaljivih zgodbah, ki navdušujejo najmlajše, njihove starše in tudi strokovno javnost, zato je za svoja dela že večkrat prejel najvišja norveška priznanja in nagrade. Slikanico, ki je v slovenščini izšla pri založbi Zala v prevodu Darka Čudna, je obogatila z izvirnimi ilustracijami švedsko-norveška ilustratorka, pisateljica in scenografka Alice Lima de Faria.

Ivana Djilas je v prvi vrsti gledališka režiserka za otroke in odrasle. Po diplomi iz režije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu in podiplomskem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT) večji del gledališke kariere deluje v slovenskem gledališču, kjer je zrežirala že okoli 80 uprizoritev.

Njene žanrsko različne uprizoritve so pogosto polne prepletanj z lutkovnimi tehnikami, videom in živo glasbo. Za lutkovne uprizoritve, tudi tiste, ki jih je režirala v LGL, je bila večkrat nagrajena. Je tudi pisateljica. Med drugim je napisala roman Hiša in z Rožančevo nagrado nagrajeno zbirko avtobiografskih esejističnih zgodb A si lahko vsaj enkrat tiho.