Slovenija 20.10.2023 11:34

Z Vrtinci Pavla Mihelčiča se bo začel festival Unicum

Ljubljana, 20. oktobra - Na Akademiji za glasbo se bo nocoj začel bienalni festival sodobne glasbe Unicum v organizaciji Društva slovenskih skladateljev. Odprla ga bo izvedba glasbeno-scenskega projekta Vrtinci Pavla Mihelčiča, sicer tudi umetniškega vodje festivala. Ta bo na petih koncertih predstavil dela domačih in tujih skladateljev, ki so jih izbrali prek razpisa.

Festival Unicum izhaja iz mednarodnega festivala sodobne klasične glasbe Musica Danubiana, ki se je osredotočal na glasbo podonavskih držav. S tem imenom so ga prvič pripravili leta 2004, letos pa so zanj izvedli mednarodni razpis za skladbe, ki so ga objavili tudi preko evropskega skladateljskega združenja ECSA in Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM). Pri tem ni bil pogoj, da so dela nova, temveč da so nastala v zadnjih petih letih.

Na razpis so prejeli približno 50 kompozicij, izmed katerih je žirija izbrala nekaj tujih in nekaj domačih skladb zlasti za pihalne instrumente, ki jih bodo na štirih festivalskih koncertih do konca oktobra izvedli ansambli Akademije za glasbo. Na nocojšnjem prvem pa bo zazvenel Mihelčičev glasbeni projekt Vrtinci za 12 ansambelskih in solistično flavto ter harfo.

V njem je skladatelj uporabil različne vrste flavt, od piccola do basovske flavte, ki so razporejene v krogu okrog občinstva v obliki ure in si podajajo glasbeno tematiko. "S temi instrumenti potujemo po svetu in opozarjamo, da je svet ranljiv," je o svojem delu za STA povedal Mihelčič.

Kompozicijo, ki je bila prvič izvedena leta 2019 v okviru Festivala Ljubljana, bodo interpretirale študentke in diplomantke akademije, flavtist Matej Zupan in harfistka Urška Križnik Zupan. Dirigent je Simon Krečič, sodelovala bo še dramska igralka Nataša Barbara Gračner.