Slovenija 23.10.2023 8:00

V Kinu Šiška začetek IX. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

Ljubljana, 23. oktobra - V Kinu Šiška se danes začenja IX. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije. Bienale neodvisnih tokrat gosti 23 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo v medprostorih sodobne ilustracije, umetniških praks in oblikovanja.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali organizatorji, se avtorski nabor del različnih formatov, medijev in tehnik ponovno povezuje v pestro in pisano razstavo. Občinstvu se tudi letos predstavlja pomemben segment avtorjev večinoma mlajše generacije, ki skozi vizualna dela utelešajo aktualni "feel" časa.

Pregledno razstavo avtorjev IX. edicije Neodvisnih bodo odprli ob 19. uri. Na njej sodelujejo Ajda Kadunc, Ajda Zorko, Ana Janež, Anže Šmalc, Bibi Erjavec, Dejan Kralj, Eva Jera Hanžek, Irena Remc, Janja Kosi, Jernej Myint, Katie Woznicki, Matej Stupica, Mateja Filipič, Mihael Novak, Patricija Marenić, Satya Pene, Tea Kralj, Tina Konec, Tina Mohorović, Tina Sapundžić, Tina Volarič, Vita Weisseisen in Žana Šuran.

Pred odprtjem pregledne razstave bodo ob 18. uri s pogovorom o umetnikih odprli razstavo In Memoriam: Simon Jugovic Fink in prof. Tomaž Kržišnik. Na njej bo prvič predstavljen izbor del iz dveh serij: Nine words / Devet besed in Kinky streets of London / Nagajive ulice Londona.

Kot je v spremnem besedilu k razstavi zapisala Ida Hiršenfelder, je bil Simon Jugovic Fink "globoko prepričan v trajnost umetnosti. Bil je poklican zanjo in ustvarjanje mu je prinašalo veselje, zadovoljstvo in izpolnitev. Njegove slike in poezija donijo v praznini, ki jo je pustila odsotnost ljubljenega posameznika, in hkrati prosevajo napolnjene z barvami pristne lepote".

Ob 18.30 pa bodo letos prvič podelili priznanje profesorja Tomaža Kržišnika, prejel ga bo Natan Esku. Kot je v utemeljitvi zapisala Saša Kerkoš, je to prvo priznanje Tomaža Kržišnika za življenjsko predanost iskrenemu in samosvojemu vizualnemu izrazu podeljeno "njegovemu nesojenemu nasledniku dela na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Osebi, na katero se je najbolj jezil zaradi prepoznavanja neskončno neizmernega talenta in njegove samosvojosti, ker ga je imel iskreno rad: Natanu - Natan Esku. To priznanje bo obenem samosvoje tako kot ata Kržo in Bienale neodvisnih".

V sklopu bienala bodo predstavili tudi ADRI projekt z LAB Institute of Design and Fine Arts Lahti. Študenti grafičnega oblikovanja na inštitutu so spomladi 2022 v sodelovanju z Bienalom neodvisnih dobili oblikovalski izziv. Njihov cilj je bil oblikovati identiteto in marketinško kampanjo za umetniški raziskovalni projekt, ki ga je takrat načrtoval bienale. Delavnica je potekala pod somentorstvom Saše Kerkoš.

Risarske akcije v živo oziroma ustvarjanje ilustracije v živo na plakatnih mestih Europlakata pa bo potekalo 31. oktobra. Porisani pa bosta plakatni površini na Vodnikovi (na Jami) v Ljubljani.

Bienale neodvisnih, ki ga organizira Društvo Tretaroka, raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje same ter soustvarja vizualno kulturo na slovenskem področju. Neodvisna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2007, je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks.

Posebnost bienala je v tem, da avtorji dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih čez dve leti povabi novega avtorja po lastni izbiri.

Bienale se bo sklenil 17. novembra.