Svet 23.10.2023 5:30

Francoski film Sovraštvo po skoraj 30 letih še kot muzikal

Pariz, 23. oktobra - Po skoraj 30 letih bo kultni francoski film La Haine (Sovraštvo) režiserja Mathieua Kassovitza dobil še odrsko različico. V režiserjevi odrski priredbi bo prihodnjo jesen zaživel v obliki hip hop muzikala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predstava bo po režiserjevih besedah sodobnejša od klasičnih muzikalov. "Hip hop omogoča bolj naraven pristop, zato je smiselno, da se glasbena različica izpelje na ta način," je pojasnil. Ob tem je ta pristop primerjal s klasikami, kot je film Cherbourški dežniki iz leta 1964, v katerem "ni razlage, zakaj ljudje sredi prizora zapojejo pesem".

Kassovitz si želi z odrsko predstavo poustvariti čustva, smeh in ritem treh prijateljev v središču filma, zaradi katerih je postal tako priljubljen kljub svoji težki temi. Film namreč v črno-beli tehniki prikazuje 24 ur življenja v pariškem getu, kjer so Judje, Arabci in Afričani soočeni s spopadi s policijo in gologlavci.

Za muzikal, v katerem se bo predstavilo okoli 30 nastopajočih, je v pripravi 15 izvirnih pesmi.

Film Sovraštvo iz leta 1995 je Kassovitzu prinesel nagrado za najboljšega režiserja v Cannesu, ko je bil star komaj 27 let, iz Vincenta Cassela, v vlogi enega od trojice prijateljev v revni četrti zunaj Pariza, pa je ustvaril zvezdo, so spomnili pri AFP.