Svet 22.10.2023 19:52

Boos za STA: Jančar si zasluži Nobelovo nagrado za literaturo

Frankfurt, 22. oktobra - Direktor Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS) Juergen Boos je danes v izjavi za STA dejal, da si pisatelj Drago Jančar po njegovem mnenju zasluži Nobelovo nagrado. Jančar sicer sodi med njegove zelo priljubljene avtorje in je po njegovih besedah izreden pisatelj.

Nemčija, Frankfurt. Direktor FKS Juergen Boos. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Nemčija, Frankfurt.
Direktor FKS Juergen Boos.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

"Veliko je avtorjev, ki so vešči svoje obrti in lahko pripovedujejo odlične zgodbe, a Jančar je več kot to. Je velik umetnik, ki reflektira svoj in tudi minuli čas. Takšnih avtorjev ni veliko," je še povedal Boos in dodal, da Jančarja kot avtorja predvsem odlikuje človečnost, da je torej velik človek, meni Boos.

"Le redki so avtorji, kot je Drago Jančar, ki si zaslužijo Nobelovo nagrado, saj ob svoji človečnosti hkrati beleži bedo sveta. To je v literaturi pomembno in zato si zasluži nagrado," je še dodal direktor FKS.

Drago Jančar je v odzivu za STA zapisal, da se je z Boosovim mnenjem seznanil že pred dnevi v časniku Frankfurter Rundschau, članek mu je poslala tudi njegova avstrijska založba. "Težko je kaj reči ob tem. Seveda me veseli, ker imam takšnega bralca, ki živi s knjigami in ki tako misli o mojem pisanju. Je pa to mnenje, zlasti ker je neposredno in javno, zame tudi nekoliko obremenjujoče," je pojasnil.