Slovenija 26.10.2023 10:00

V Stari mestni elektrarni premiera plesne predstave Zdravo, seno!

Ljubljana, 26. oktobra - V ljubljanski Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera plesne predstave Zdravo, seno!, ki prinaša spontanost narave - ta ne pozna pomena nacionalnih meja - v prostor gledališča. Pod koncept, koreografijo in izvedbo predstave se podpisujeta Anna Possarnig in Jerca Rožnik Novak.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izvajalki skozi poezijo folklore, ritualov, običajev in navad, pomešane z živo elektronsko glasbo, raziskujeta skupne korenine, razumevanje in domišljijo podeželskega življenja ter razgrajujeta idilično, romantično idejo narave. V neobičajnem prečenju ruralnega in umetnosti se bo zgodilo njuno večplastno srečanje, kjer bo ples prepoznan kot delo in podeželje kot performativni potencial, so zapisali pri zavodu Bunker.

Pod glasbo v živo se podpisujeta Marko Sulz in Martin Unterlechner. Oblikovanje svetlobe in scenografija je delo Maxa Windisch-Spoerka, oblikovanje kostumov pa Pie Gorišek. Dramaturginja je Zala Dobovšek.

Pod produkcijo predstave se podpisujeta murskosoboška in ljubljanska Flota v soprodukciji z ljubljanskim Bunkerjem.

Junija letos sta umetnici Possarnig in Rožnik Novak Zdravo, seno! predstavili tudi na Vinklovi domačiji, gorski kmetiji v Lepeni pri Železni Kapli na avstrijskem Koroškem. Takratna predstava na prostem je bila prilagojena točno določenemu okolju.

Meje so umetni poseg v naravno obliko sveta. A z zarisovanjem mej se vzpostavljajo tudi kulturne in narodne specifike med ljudmi, ki si včasih delijo skupno odrejen košček zemlje. Mednarodno ozadje plesalk, kjer ena prihaja iz avstrijske Koroške in druga iz Slovenije, tokrat ni naključje, temveč ključni motiv za raziskovanje ideje o skupnih geografskih koreninah, kulturnih presečiščih in podobnostih skupnega prostora prek državnih meja, so takrat dogodek opisali pri zavodu Flota.

Današnji premieri v Ljubljani bosta v petek in soboto prav tako ob 20. uri sledili še ponovitvi.