Svet 26.10.2023 9:00

V Budimpešti 7. dnevi slovenskega filma

Budimpešta, 26. oktobra - V Budimpešti se danes začenjajo tridnevni 7. dnevi slovenskega filma. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo tri nagrajene sodobne slovenske filme, med njimi dva slovenska kandidata za nominacijo za oskarja. Na ogled bodo filmi Jezdeca, Orkester in Zbudi me. Tradicionalno dogodek gosti budimpeški kino Toldi.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve slovenskega filma v madžarski prestolnici bo, kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), odprl prvenec Dominika Menceja Jezdeca.

Film ceste, ki je na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel pet vesen in nagrado občinstva, pripoveduje o najboljših prijateljih iz majhne vasi Tomažu in Antonu, ki predelata vsak svoj moped v chopper in se podata na pot. V iskanju svobode ter ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti po Sloveniji in Hrvaški, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa vprašljiva.

"Film govori o upanju, osebnem prepričanju in ideji svobode, a v središču je sprememba - možnost, ki jo imamo vsi," je film z besedami pospremil Mencej.

V glavnih vlogah nastopajo Petja Labović, Timon Šturbej, Anja Novak in srbski igralec Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Stucin, scenografka Iva Rodić, kostumografka Katarina Zaninović, oblikovalka maske Tatjana Lipanović in montažer Andrej Nagode. Film je nastal v produkciji Staragare.

Strokovna komisija je film Jezdeca izbrala za slovenskega kandidata za nominacijo za oskarja v kategoriji najboljšega mednarodnega celovečernega filma in izbiro utemeljila z besedami, da gre za film, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter popelje gledalce na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel.

Dan kasneje, v petek, bo v Budimpešti na ogled še en film ceste ter lanski slovenski kandidat za nominacijo za oskarja, Orkester Matevža Luzarja.

V komični drami Orkester spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi težave različnih likov. V filmu poleg poklicnih igralcev, kot so Gregor Zorc, Vesna Pernarčič, Gregor Čušin, Mojca Funkl, Jernej Kogovšek in Gaber Terseglav, nastopajo tudi člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje.

Režiser je pri ustvarjanju filma tesno sodeloval z direktorjem fotografije Simonom Tanškom, scenografko Katjo Šoltes, montažerko Jeleno Maksimović, kostumografko Nadjo Bedjanič, oblikovalko maske Evo Uršič, oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom in producentko Petro Vidmar iz Gustav filma.

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti se bodo končali v soboto s filmom režiserja Marka Šantića Zbudi me.

Zbudi me je najboljši igrani celovečerni film 26. Festivala slovenskega filma Portorož. Skupaj je prejel pet nagrad. Glavni junak filma je Rok, ki se zaradi začasne izgube spomina iz idiličnega turističnega kraja vrne v mesto, v katerem je odraščal. Ne spominja se ne svojega dekleta Rine ne svoje problematične preteklosti. Med prizadevanjem, da bi mlajšega brata Jureta obvaroval pred slabo družbo, se je prisiljen ponovno soočiti z nekdanjim življenjem.

Režiser je o svojem tretjem celovečernem igranem filmu povedal, da je izguba spomina metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. "Glavni junak Rok, ki ga v filmu upodobi Jure Henigman, skozi filmsko zgodbo sestavlja mozaik svoje pozabljene preteklosti ter občutek za odgovornost za svoja pretekla dejanja."

V glavnih vlogah nastopajo še Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner in Jurij Drevenšek. Scenarij so napisali Marko Šantić, Goran Vojnović in hrvaška scenaristka Sara Hribar. Direktor fotografije je Ivan Zadro, scenograf Marco Juratovec, kostumografka Tina Bonča, oblikovalka maske Lija Ivanič. Glasbo za film je napisal francosko-avstrijski skladatelj Jan Visocky. Nastal je v produkciji Vertiga s producentoma Danijelom Hočevarjem in Zalo Opara.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo SFC in bodo podnaslovljeni v madžarskem jeziku.

Pri organizaciji 7. dnevov slovenskega filma v Budimpešti sodelujejo SFC, Budapest Film Zrt. in slovensko veleposlaništvo na Madžarskem.