Svet 28.10.2023 5:30

V Muzeju Barberini kmalu več kot sto del norveškega slikarja Muncha

Potsdam, 28. oktobra - V Muzeju Barberini bodo 18. novembra odprli razstavo Edvard Munch. Lebenslandschaft (Munch. Pokrajina življenja), ki bo združila približno 110 del norveškega umetnika. Kot so zapisali, je Munch znan po upodabljanju človeških čustev, v slikarjevi umetnosti pa ima enako pomembno vlogo tudi njegovo navdušenje nad naravo, ki je tema pričujoče razstave.

Nemčija, Potsdam. Muzej Barberini v Potsdamu v Nemčiji. Foto: Wikipedia

Nemčija, Potsdam.
Muzej Barberini v Potsdamu v Nemčiji.
Foto: Wikipedia

"Munchove krajine so polne čustev," je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa pojasnila direktorica muzeja Ortrud Westheider. Razstava se tako osredotoča na umetnikove krajine, v katerih je slikar upodobil spreminjajočo se naravo in porajanje življenja. Pogosto dramatične vremenske razmere na njegovih slikah so v času podnebnih sprememb dobile novo aktualnost in eksplozivnost.

Edvard Munch je živahno, dinamično in spreminjajočo se naravo upodobil v številnih delih. Sikal je tako nevihte, kot posege človeka v naravo ali premikajoče se zemeljske gmote s skorajda človeškimi značilnostmi. Na nekaterih slikah je upodobil moškega in žensko, ki breztežno lebdita v prostoru.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa to ne bo edina razstava v nemškem prostoru, posvečena norveškemu umetniku. V berlinskem muzeju sodobne umetnosti, fotografije in arhitektura Berlinische Galerie je na ogled razstava z naslovom Edvard Munch. Čarovnija severa, ki bo odprta do 22. januarja.

Munch (1863-1944) se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet.