Slovenija 25.10.2023 16:12

Znana prva prejemnika nagrade Nede Pagon

Ljubljana, 25. oktobra - Znana sta prva prejemnika nagrade Nede Pagon za knjižnega urednika oziroma urednico. Nagrado za izjemne uredniške dosežke v zadnjih petih letih prejme Amelia Kraigher, za uredniški opus pa je nagrajen Matevž Kos. Podelitev nagrad bo v času 39. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo potekal od 21. do 26. novembra na Gospodarskem razstavišču.

Kot so sporočili podeljevalci nagrade, se je strokovna komisija odločila, da prvo leto podeljevanja izroči dve nagradi. Nagrado za izjemne uredniške dosežke v zadnjih petih letih je tako namenila Amelii Kraigher, odgovorni urednici pri založbi /*cf., nagrado za uredniški opus pa Matevžu Kosu, enemu najvidnejših slovenskih urednikov humanističnih in esejističnih del izvirne in prevodne knjižne produkcije.

Nagrada Nede Pagon je namenjena urednicam oziroma urednikom, ki svoje delo opravljajo s posebnim spoštovanjem do knjige, bralcev in avtorjev, pa tudi do besede, vednosti in misli. Podeli se jo za izstopajoč knjižni projekt ali za izjemne uredniške dosežke v daljšem časovnem obdobju.

Odbor za nagrado Nede Pagon je v aprilu objavil prvi razpis in z njim povabil k predlaganju kandidatov oziroma kandidatk. Predlagale so jih lahko založbe, kulturne ustanove in posamezniki.

Kot so zapisali podeljevalci nagrade, delo knjižnih urednikov pogosto ostaja nevidno in spregledano v senci avtorjev in založb - prav uredniško delo pa poskrbi za celovito uresničitev avtorjevih estetskih in duhovnih ambicij in jih posreduje bralcem. Brez tega bi bile knjige polizdelki. Zato si delo knjižnih urednikov zasluži posebno priznanje in pozornost javnosti, so prepričani podeljevalci nagrade.

Nagrada je poimenovana po Nedi Pagon (1941 - 2020), priznani slovenski sociologinji, filozofinji, prevajalki, publicistki in dolgoletni knjižni urednici, zlasti na področju humanistike in družboslovja. Ustanoviteljice nagrade so Studia humanitatis, Beletrina in Bukla.