Svet 4.11.2023 5:30

V Arizoni svetovna premiera opere The Old Man and The Sea v režiji Karmine Šilec

Washington, 4. novembra - V Arizoni bo danes svetovna premiera opere The Old Man and The Sea v režiji slovenske glasbene ustvarjalke Karmine Šilec. Operno priredbo romana Starec in morje ameriške skladateljice Paole Prestini predstavlja kot večplastno interpretacijo motivov iz kultnega dela, ki segajo od vprašanja staranja in ekologije do kapitalizma in kolonializma.

Delo bo premierno predstavljeno v ASU Gammage Memorial Auditorium, 10. februarja 2024 pa bo gostovalo v Carolina Performing Arts Center v Chapel Hillu. V nadaljevanju bo predstava po napovedih gostovala še v New Yorku, Los Angelesu in drugod.

Delo, ki so ga soustvarili Paola Prestini, Karmina Šilec in libretist Royce Vavrek, spremlja pisatelja Ernesta Hemingwaya v njegovih zadnjih dneh, ko razmišlja o portretih svojega življenja, pomešanih s podobami iz njegove mojstrovine Starec in morje, ki velja za eno najpomembnejših knjig ameriške književnosti 20. stoletja.

"V večplastni interpretaciji zgodbe opera raziskuje vlogo ostarelega posameznika v družbi, pri čemer v Hemingwayevo izvorno pripoved o Santiagu, svečeniku časa, vstopajo druge podobe in poetizirani elementi, kot so baseball in Joe DiMaggio, sakralna ikonografija in Maria de Cobre, intimna pisma Hemingwayja z Marlene Dietrich in drugi," pojasnjuje Karmina Šilec.

Ožjo ustvarjalno ekipo sestavljajo še scenograf Dorian Šilec Petek, umetniški sodelavki Sidra Bell in Sarah Chiesa ter oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

V naslovni vlogi Santiaga in Hemingwaya bo nastopil Nathan Gunn, njegova alternacija je Armando Contreras. Pripovedovalko La Mar bo izvajala sopranistka Measha Brueggergosman-Lee. V projektu pod glasbenim vodstvom Mile Henry sodelujejo še kontratenorist Rodolfo Giron v vlogi Manola, zbor Phoenix Chorale, violončelist Jeffrey Zeigler in drugi.

Predstava nastaja v produkciji Beth Morrison Projects v sodelovanju z ASU Gammage, Carolina Performing Arts, VisionIntoArt, Krannert Center of Performing Arts ter Jill & Bill Steinberg.

The Old Man and The Sea je po operi Baba: Življenje in smrt Stane, ki je bila premierno uprizorjena v začetku tega leta v San Franciscu, letošnja druga ameriška operna premiera Karmine Šilec in Doriana Šilca Petka.