Slovenija 26.10.2023 14:10

Center Rog pred odprtjem: Nova zgradba z ustvarjalnimi laboratoriji

Ljubljana, 26. oktobra - V Ljubljani bodo zvečer odprli novi Center Rog, ki bo v svoje prostore vabil k ustvarjanju v različnih laboratorijih, še pred tem pa so postavili prvo razstavo fotografov Branka Čeaka in Jureta Horvata o preobrazbi nekdanje tovarne v kreativno in družabno središče. Avtorja sta na velikih formatih zabeležila delo na zgradbi v zadnjih dveh letih.

Ljubljana, Center Rog. Center Rog. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog.
Center Rog.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog. Center Rog. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog.
Center Rog.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog. Center Rog. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog.
Center Rog.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V svojem prvem skupnem projektu sta umetnika prikazala, kako se je nekdanja tovarna spreminjala v novo zgradbo. Kot sta pojasnila novinarjem, se v začetku nista pretirano spraševala o tem, kaj želita povedati s fotografijami, temveč sta prišla na prizorišče brez sodbe in začela svoj projekt, pri tem pa sta se - glede na predhodno znanje iz fotografije - tudi medsebojno dopolnjevala.

"Ko sva vstopila v prostor, sva vstopila v prostor, kot je živel 20 let," je povedal Čeak in dodal, da sta želela ujeti čim več tega duha. Nastalo je približno 4000 fotografij, izmed katerih jih je na razstavo uvrščenih okrog 40. Na velikih formatih sta ohranila tako podobo nekdanje tovarne, potem ko so jo izpraznili njeni nekdanji uporabniki, kot delavce, ki so prišli zatem s stroji in sta jih spoznavala ob njihovem delu. Odločitev, da svoje posnetke prikažeta na velikih formatih, pa sta pripisala kuratorki razstave Barbari Čeferin. Avtorja sta še pojasnila, da gre v veliki meri za kompozitno fotografijo in da je velike formate narekoval že sam razstavni prostor.

Kot je povedala Barbara Čeferin, razstave že od samega začetka ni videla kot dokumentarne razstave prenove Roga, temveč kot avtorsko delo omenjenih fotografov, ki sta na tem prizorišču preživela dve leti in pol. Spremljevalno besedilo k postavitvi je napisala fotografinja in novinarka Meta Krese, ob tem pa je izšla tudi spremljevalna publikacija.

Novi Center Rog bo deloval kot "proizvajalnica idej", v kateri so prostor našli različni izdelovalni laboratoriji. Kot je povedala programska vodja Meta Štular, je od ideje do uresničitve vodil dolg proces, ki so ga začeli leta 2010, iz izsledkov raziskav pa je nastal pilotni projekt RogLab v obliki izdelovalnega laboratorija, ki bi omogočal demokratizacijo proizvodnih sredstev, kar so na prelomu tisočletja izumili v Massachusettsu.

Za napredek celotne družbe in tehnologij so takrat razmišljali o tem, kako ta sredstva ponuditi čim širšemu občinstvu, zato so izumili fablabe, v katerih lahko vsakdo uporablja digitalne tehnologije s pomočjo tehnologov, tehnikov in izurjenih strokovnjakov. Kot zanimivost pri tem je navedla, da omogočajo izmenjavo informacij, saj je načrte mogoče digitalizirati, jih poslati kamorkoli, nato pa jih nek oblikovalec ali ustvarjalec s svojimi idejami še izboljšuje.

Center Rog bo tako po njenih besedah spodbujal souporabo različnih tehnologij, od najbolj naprednih, kot so digitalne izdelovalne tehnologije, do najstarejših, kot je kuhanje. Poleg tega bo ponujal še devet izdelovalnic, med njimi kuharsko, tekstilno, kovinarsko, lesarsko, keramičarsko in steklarsko delavnico, pa tudi zeleno delavnico in delavnico za izdelavo nakita.

"Vsi ti prostori bodo na podlagi zelo dostopne članarine dostopni najširši javnosti, tako strokovni kot ljubiteljski," je povedala programska vodja. Zanimanje zanje obstaja, to pa ugotavljajo že od leta 2010, saj so programe preizkušali na podlagi pilotnega projekta RogLab. Po njenih besedah se je od takrat v kontejnerskem objektu RogLab na 28 kvadratnih metrih zvrstilo več kot 6000 uporabnikov, od otrok do starejših ter od študentov do startupov.

Center že sodeluje z Univerzo v Ljubljani, podpisali pa so tudi pogodbo o strateškem partnerstvu, ki vključuje deset fakultet, ki se ukvarjajo z izdelovanjem uporabnih predmetov. Fakultete bodo po napovedih imele v centru tudi učilnico za svoje meddisciplinarne projekte.

Novi Center Rog bo ob 19. uri odprl ljubljanski župan Zoran Janković. Skupščina neuporabnikov centra je ob tem napovedala protest zaradi domnevno spornega občinskega ravnanja pri gradnji in delitvi prostorov v zgradbi.