Svet 30.10.2023 5:30

V Parizu največja retrospektiva Picassovih del na papirju

Pariz, 30. oktobra - Ob 50. obletnici smrti Pabla Picassa je pariški Center Pompidou španskemu umetniku posvetil največjo retrospektivo njegovih risb, kolažev, jedkanic, skic in grafik doslej. Na razstavi z naslovom Picasso. Dessiner a l'infini je trenutno na ogled skoraj tisoč umetnikov del.

Ljubljana. Razstava del slikarja Pabla Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava del slikarja Pabla Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na razstavi so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predstavljena vsa umetnikova obdobja, od prvih risb v Parizu okoli leta 1900 do njegovih zadnjih del leta 1973, ki je tudi letnica Picassove smrti.

Obsežna razstava se osredotoča na pomen risbe za ustvarjalni proces mojstra kubizma. Razstava, ki bo na ogled do 15. januarja prihodnje leto, je nastala v sodelovanju s pariškim Picassovim muzejem.

Na spletni strani Centra Pompidou so ob razstavi zapisali, da je bila za Picassa risba od mladostnih študij do del ob koncu njegovega ustvarjanja prostor nenehno obnavljajoče se invencije.

"To potovanje skozi grafično delo, kot nekakšen zasebni dnevnik, katerega najdragocenejši primeri so beležke, nas potopi v središče umetnikovega dela. Nelinearni obisk prevrača strogi kronološki red, omogoča vzpostavljanje resonanc med različnimi obdobji in kontrast znanih mojstrovin s prvič predstavljenimi risbami," so še zapisali.

Picasso se je rodil 25. oktobra 1881 v španski Malagi. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu v Franciji.