Svet 27.10.2023 6:00

Svetovni dan avdiovizualne dediščine letos s temo Vaše okno v svet

Ljubljana, 27. oktobra - Unesco je današnji 27. oktober izbral za svetovni dan avdiovizualne dediščine. S pobudo želijo opozoriti na pomembnost ohranjanja arhivskih zvočnih in avdiovizualnih posnetkov, kot so filmi, zvočni in video posnetki ter radijski in televizijski programi. Tema letošnjega dneva, ki se mu pridružujejo tudi v Slovenski kinoteki, je Vaše okno v svet.

Ljubljana. Zavod avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del (AIPA) Slovenije o upravljanju pravic v avdio-vizualnih delih. Foto: Nejbojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zavod avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del (AIPA) Slovenije o upravljanju pravic v avdio-vizualnih delih.
Foto: Nejbojša Tejić/STA
Arhiv STA

V Slovenski kinoteki so dan povezali z letošnjo Jesensko filmsko šolo, v okviru katere bo filmska ustvarjalka in kuratorka Mariya Nikiforova, vodja filmskih zbirk pri francoski distribucijski hiši in arhivu eksperimentalnega filma Light Cone, predavala na temo tehnološkega preživetja nosilcev filmskega zapisa in njihovega apliciranja v nove forme.

Predavanju bosta danes in v petek sledila še dva programa kratkih filmov: prvi je zasnovan kot promenada po Parizu 20. stoletja, drugi je posvečen metaforični moči filma. Program so pripravili v sodelovanju s SCCA-Ljubljana ter s podporo Air France in Francoskega inštituta v Sloveniji.

S svetovnim dnevom avdiovizualne dediščine želijo pri Unescu skupaj z globalno mrežo avdiovizualnih arhivskih združenj spomniti na strokovnjake in institucije, ki se posvečajo ohranjanju avdiovizualnih vsebin in tovrstne dediščine za prihodnje generacije.

Kot so zapisali pri Unescu, avdiovizualni arhivi pripovedujejo zgodbe o življenju in kulturah ljudi z vsega sveta, zato predstavljajo neprecenljivo dediščino, ki je potrditev našega kolektivnega spomina in dragocen vir znanja, saj odražajo kulturno, družbeno in jezikovno raznolikost naših skupnosti. "Pomagajo nam rasti in razumeti svet, ki si ga vsi delimo."

Za vse institucije, ki se ukvarjajo s spominom, je zato po mnenju organizacije ključno, da ohranjajo to dediščino in zagotavljajo, da ostane dostopna javnosti in prihodnjih generacijam. S tem namenom so pri Unescu začeli tudi s projektom Digitizing our shared Unesco history (Digitalizacija naše skupne Unescove zgodovine).

Današnji 27. oktober so pri Unescu za svetovni dan avdiovizualne dediščine določili leta 2005, s tem pa so želeli spomniti tudi na priporočila o varovanju in ohranjanju gibljivih slik, sprejeta leta 1980 na generalni konferenci v Beogradu, ki državam nalagajo, da poskrbijo za njihovo zaščito.