Svet 29.10.2023 5:30

V münchenski Stari pinkoteki razstava beneške umetnosti 16. stoletja

München, 29. oktobra - V Stari pinakoteki v Münchnu je na ogled razstava z naslovom Benetke 500. Združuje 15 mojstrovin iz münchenske zbirke in približno 70 mednarodnih izposoj s poudarkom na portretih in krajinah iz prve polovice 16. stoletja kot najbolj zgovornih primerih značilnosti in dosežkov cvetoče beneške šole.

Med drugim so na ogled dela Tiziana, Giovannija Bellinija, Tintoretta, Giorgioneja, Palme Vecchia, Lorenza Lotta in drugih. Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pred odprtjem razstave povedal kustos Andreas Schumacher, so predstavljeni umetniki v začetku 16. stoletja povzročili revolucijo v umetnosti.

Vodilni mojstri so se poglobljeno lotili raziskovanja bistva človeka in narave ter njunih medsebojnih odnosov, kar je razvidno tako iz portretov kot tudi krajin. Schumacher v delih prepoznava hrepenenje po povezanosti z naravo, po prostem času, času za razmislek in umiku v zelenje. Pomembno mesto so v umetnosti tistega časa imele tudi alegorije in miti.

Na ogled so slike, kipi in skice. Razstava pa predstavlja tudi raziskovalni projekt, ki v Stari pinakoteki poteka od leta 2019 in je posvečen renesansi. V sklopu projekta so Portret Giovannija Borgherinija in Trifoneja Gabrieleja, naslikan okoli leta 1510, pripisali Giorgioneju. Dvojni portret prikazuje sina florentinskega bankirja Borgherinija, ki je študiral pri polihistorju Trifoneju v Benetkah, še piše dpa.

Razstava bo na ogled do 4. februarja.