Svet 31.10.2023 5:30

Evropska unija v Moskvi ponovno s filmskim festivalom

Moskva, 31. oktobra - Evropska unija bo po lanskem premoru novembra in kljub vojni v Ukrajini znova organizirala filmski festival v Moskvi. Pod geslom Cinema united bo med 1. in 15. novembrom pretežno na spletu in brezplačno prikazanih 21 filmov iz Nemčije, Francije, Španije, Italije, Češke, Luksemburga in drugih držav EU, so sporočili iz predstavništva EU v Moskvi.

Rusija, Moskva. Glavno mesto Rusije Moskva. Stolnica, tempelj. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Glavno mesto Rusije Moskva.
Stolnica, tempelj.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na ogled bosta tudi dve koprodukciji, pri katerih je sodelovala tudi ruska stran.

Tudi v težkem kontekstu ruske vojne proti Ukrajini želi EU pokazati, da je mogoče nadaljevali z odnosi med Evropejci in Rusi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal veleposlanik EU v Rusiji Roland Galharague.

Dodal je, da je EU zaradi ruskega napada na Ukrajino sicer prekinila sodelovanje z rusko vlado, a se to ne bi smelo odražati na ljudeh v Rusiji.

"Kino združuje ljudi," je nedavno v enem od moskovskih kinov ob predstavitvi filmskega festivala pred izbranimi gosti še dejal Galharague in dodal, da ruska kultura in umetnost služita kot vir obogatitve filmskega ustvarjanja tudi v Evropi.

Številni ruski umetniki so zapustili svojo domovino, ker ne morejo več svobodno delati v državi, kjer zahodno kulturo včasih uradno demonizirajo. Predvsem filmski ustvarjalci se večkrat pritožujejo nad cenzuro ruskega ministrstva za kulturo, ki na primer zavrača dovoljenja za distribucijo kinematografskih filmov.

Na dogodku EU ob predstavitvi filmskega festivala v Moskvi so po platnu utripale tudi ključne besede, kot sta svoboda in človekove pravice. Nekateri gostje na nenapovedani filmski projekciji pa so spregovorili o ozračju ustrahovanja in strahu v vseh sferah družbe v Rusiji, še navaja dpa.