Slovenija 2.11.2023 8:00

V Slovenski kinoteki čas za filme nemško govorečih dežel

Ljubljana, 2. novembra - S projekcijo novega filma Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo, ki ga je režirala nemška režiserka Margarethe von Trotta, se bodo drevi v Slovenski kinoteki začeli Dnevi nemško govorečega filma. V sklopu tradicionalnega pregleda sodobne filmske produkcije Avstrije, Nemčije in Švice bo na ogled pet igranih celovečercev in en dokumentarni film.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska kinoteka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska kinoteka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dneve nemško govorečega filma, ki jih v Slovenski kinoteki že tretje leto zapored pripravljajo z Avstrijskim kulturnim forumom, Goethe-Institutom Ljubljana in švicarskim veleposlaništvom, bo nocoj uvedel najnovejši film nemške režiserke, scenaristke in igralke Margarethe von Trotta. Režiserka, ki velja za eno vodilnih imen nove nemške kinematografije in evropskega avtorskega filma, pogosto pa snema tudi filme o ženskah, ki so spreminjale zgodovino - o Rosi Luxemburg, Hildegardi iz Bingna in Hannah Arendt - v Potovanju v puščavo spregovori o Ingeborg Bachmann (1926-1973).

V filmu predstavi tesnobe karizmatične avstrijske pisateljice, ki jih je doživljala na vrhuncu kariere po razhodu s švicarskim dramatikom Maxom Frischem, ter njeno osvobajajoče potovanje v egiptovsko puščavo. V vlogi Ingeborg Bachmann, ene ključnih literarnih osebnosti 20. stoletja, nastopa Vicky Krieps. Film je nastal v koprodukciji Avstrije, Luksemburga, Švice in Nemčije.

V petek bodo na sporedu Ženske Miesa van der Roheja v režiji Sabine Gisiger. Film z letošnjo letnico je, kot so zapisali v kinoteki, "vznemirjajoča družinska zgodba, ki z uporabo neobjavljenih filmov, podob in dokumentov ustvari portret slavnega arhitekta in uokviri duh moderne". V filmu nastopajo ženske, povezane z arhitekturno legendo Miesom van der Rohejem.

Filmu bo sledil avstrijski dokumentarec Feminizem WTF (2022), v katerem avstrijska režiserka Katharina Mückstein razmišlja o aktualnih feminističnih razpravah in analizira potencial intersekcijskega feminizma. Po projekciji bo pogovor z avtorico filma, napovedujejo v kinoteki.

V soboto bo najprej na sporedu avstrijski film Chrisa Raiberja Zvezde pod mestom (2022) z romantično zgodbo o fantu, ki se je v otroštvu zaobljubil, da se ne bo nikoli zaljubil, saj noče iti po očetovih stopinjah. Potem pa začne delati v majhnem uradu za najdene predmete pri dunajski podzemni železnici, kjer sreča Caro. V soboto zvečer bo na ogled še letošnji nemški film Izmerjeni človek, ki ga je režiral Lars Kraume o etnologu Alexandru Hoffmannu. Ta se na univerzi znajde v vrtincu evolucionistične rasne teorije s konca 19. stoletja in išče dokaze, da bi izpodbijal teze o superiornosti bele rase, so vsebino povzeli v kinoteki.

Dneve nemško govorečega filma bodo sklenili v nedeljo s ponovitvijo filma o Ingeborg Bachmann ter novim nemškim celovečercem Zbornica, ki ga je režiral Ilker Catak in govori o deziluzijah mlade in predane učiteljice ob prvi službi v srednji šoli.