Slovenija 3.11.2023 8:00

Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor ponovno v ljubljanskem CD

Ljubljana, 3. novembra - Hrvaški igralec, režiser, pesnik in glasbenik Rade Šerbedžija se danes s svojim bendom Zapadni kolodvor ponovno vrača na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD). Tokrat s koncertom z naslovom Eto pjesma. Gost koncerta bo legendarni istrski glasbenik Livio Morosin.

Srbija, Čačak. Otvoritev 60. Disovega poletja v Čačku, na kateri je kot prvi nastopil hrvaški pevec Rade Šerbedžija s skupino Zapadni kolodvor. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Čačak.
Otvoritev 60. Disovega poletja v Čačku, na kateri je kot prvi nastopil hrvaški pevec Rade Šerbedžija s skupino Zapadni kolodvor.
Foto: Tanjug/STA

Ljubljansko občinstvo bo poleg večnih Ne daj se Ines, Imam pjesmu za tebe, Barbara in številne druge lahko prisluhnilo tudi pesmim z zadnjega albuma Ne okreći se sine, ki so ga soustvarjali velikani balkanske glasbene scene, kot so Husein Hus Hasanefendić, Damir Urban, Miroslav Tadić, Gabi Novak, Matija Dedić in številni drugi, so napovedali v CD.

"To so pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju," je o pesmih povedal Šerbedžija sam.

Album Ne okreči se, sine je Šerbedžija predstavil v CD že oktobra 2021. Album je poimenovan po hrvaški vojni drami, ki jo je leta 1956 režiral Branko Bauer in v kateri je glavno vlogo odigral slovenski igralec Bert Sotlar.

"Čeprav ponekod neenakomerno, Šerbedžijeva Ne okreči se, sine uspešno korespondira s tem časom primanjkljaja koncertnih in kulturnih vsebin, ki niso povezane s televizijo in internetom, ko so naši spomini, tako ali drugače, zgolj duhovna hrana in pomemben vir čustvenega življenja," je o albumu zapisal recenzent Zoran Tučkar.

Šerbedžija, ki velja za eno največjih igralskih osebnosti v prostoru nekdanje Jugoslavije, je odigral več kot 40 vlog v filmih z območja nekdanje Jugoslavije, opazili pa so ga tudi režiserji v tujini, kjer je nastopil v filmih, kot so Stigmata Ruperta Wainwrighta, Široko zaprte oči Stanleyja Kubricka in Misija: nemogoče 2 režiserja Johna Wooja.