Svet 2.11.2023 6:00

Nastaja dokumentarna TV serija o umoru Johna Lennona

New York, 2. novembra - Pod okriljem Apple TV+ nastaja tridelna dokumentarna serija, ki bo ponudila doslej najbolj poglobljeno raziskavo umora slovitega glasbenika, člana Beatlov Johna Lennona. V oddaji, ki jo bo vodil Kiefer Sutherland, se bodo posvetili preiskavi umora leta 1980 in Lennonovega morilca Marka Davida Chapmana, piše britanski The Guardian.

Združeno kraljestvo. Angleški mirovni aktivist, pevec, glasbenik in član skupine The Beatles John Winston Lennon leta 1969. Foto: Wikipedia

Združeno kraljestvo.
Angleški mirovni aktivist, pevec, glasbenik in član skupine The Beatles John Winston Lennon leta 1969.
Foto: Wikipedia

Lennon je bil umorjen decembra 1980 pred stanovanjskim blokom na aveniji Central Park West v New Yorku. Chapman je iz revolverja izstrelil pet nabojev v Lennonov hrbet in pozneje priznal, da je glasbenika ubil ter da je umor načrtoval. Obsojen je bil na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta za obdobje 20 let.

Televizijska serija bo vključevala doslej še neobjavljene posnetke, vključno s pričevanji očividcev in fotografijami s kraja zločina, ter intervjuje s Chapmanovimi psihiatri, odvetniki, detektivi in tožilci skupaj s pričevanji nekaterih Lennonovih bližnjih.

Po navedbah Appla TV+ je ekipa, ki stoji za dokumentarno serijo, med snemanjem prejela razširjeno odobritev za razkritje informacij, med drugim tudi od newyorške policije in okrožnega tožilstva.

Lennonova vdova Yoko Ono po pisanju The Guardiana, ki je stopil v stik z njenimi predstavniki, dokumentarca ni komentirala. Ni jasno niti, ali je sploh sodelovala pri njegovem nastajanju.

Chapman je svoji ženi pred umorom Lennona leta 1980 razkril svoje zlovešče načrte za umor, nato pa je 8. decembra odpotoval s Havajev v New York, da bi zvezdnika ubil. Istega dne ga je opazil in ga prosil, naj mu podpiše izvod novega albuma Double Fantasy, ki sta ga izdala z Ono.

Glasbenikov morilec je med zaslišanjem za pogojni izpust priznal, da je okleval pri uboju. "Nisem bil povsem hladnokrven. Skušal sem si dopovedati, naj odidem. Imam album, ki ga bom pokazal ženi in vse bo v redu," je Chapman povedal leta 2012. "Toda prisilne misli, ki so me vodile k umoru so bile tako močne, da me niso pustile stran od stavbe."

Leta 2022 je bil Chapman že dvanajstič zavrnjen pri prošnji za pogojno izpustitev. Za zavrnitvami naj bi stala Ono, ki je bila z Lennonom na dan njegove smrti na fotografiranju za revijo Rolling Stone. Chapman ima pravico do ponovnega pregleda pogojnega izpusta leta 2024.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bo dokumentarna serija ugledala luč sveta, še piše The Guardian.