Svet 1.11.2023 12:55

V berlinskem kinu Arsenal raznolika slovenska filmska produkcija

Berlin, 1. novembra - V slovitem berlinskem kinu Arsenal, ki deluje tudi kot Inštitut za film in video umetnost, bo od danes do nedelje potekala predstavitev slovenskih filmov z naslovom Keine Retrospektive: Slowenisches Kino (Retrospektiva, ki to ni ali slovenski filmi). Prikazanih bo osem filmov, večini projekcij bo sledil pogovor z režiserjem ali režiserko.

Projekt za kino Arsenal sta zasnovala Slovenski filmski center (SFC) in Slovenski kulturni center v Berlinu. Kurator programa Bernd Buder, ki slovenski film spremlja že skoraj 30 let, je zapisal: "Osamosvojitev Slovenije je na novo osmislila slovenski film. Ta program, ki obsega dve klasiki in šest novejših celovečercev, osvetljuje deželo, katere kinematografija združuje univerzalne teme z regionalnim pridihom in jih predstavlja iz nenavadnih zornih kotov - kinematografska potovanja med preteklostjo in sedanjostjo, vzhodom in zahodom, socialno dramo, razpeto med epom, komorno dramo in subtilno ironijo."

Otvoritveni film bo digitalno restavrirani film Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, slovenska klasika iz leta 1956, ki po projekciji v programu Cannes Classics leta 2016 s svojim sporočilom o hrepenenju po miru doživlja svoje drugo življenje. Film je tudi prelomnica v evropski kinematografiji, saj je glavni igralec John Kitzmiller za svoj nastop v Dolini miru leta 1957 kot prvi Afroameričan prejel nagrado za najboljšega igralca na festivalu v Cannesu. Pred projekcijo bo film predstavil profesor za kulturne in filmske študije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Peter Stanković. Filmu bo sledil še pogovor s Stankovićem in Nerino T. Kocjančič iz SFC, ki ga bo moderirala vodja Skice Berlin Saša Šavel Burkart.

V četrtek bo na sporedu film Rezervni deli režiserja Damjana Kozoleta, ki se je leta 2003 uvrstil v glavni tekmovalni program Berlinala in napovedal migrantsko krizo. Angleški Guardian ga je ocenil s petimi zvezdicami, Sight and Sound pa je ga je leta 2008 uvrstil med deset najpomembnejših filmov nove Evrope. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem. Tudi režiserka Sonja Prosenc bo pospremila svoj prvenec Drevo iz leta 2014, ki je svojo pot začel na festivalu v Karlovyh Varyh in je nelinearna pripoved o trenju med tradicijo in željo po svobodi, so zapisali v SFC.

Dan pozneje bodo pripravili večer zadnjih kandidatov za nominacijo za mednarodnega oskarja. Naprej bo na sporedu film Jezdeca režiserja Dominika Menceja, letošnji kandidat za omenjeno nominacijo, ki mu bo sledil pogovor z režiserjem. Sledila bo projekcija lanskega kandidata Orkester režiserja Matevža Luzarja.

V soboto bodo predvajali film Rudar (2017) režiserke Hanne Slak, ki živi v Berlinu. Film opominja, da so množični poboji vselej del zgodovine, kadar se za prevlado borijo totalitarne ideje. Sledil bo film Posledice (2017), prvenec Darka Štanteta.

Predstavitev slovenskih filmov v Arsenalu bo v nedeljo sklenila nemška premiera filma Vzornik režiserja Nejca Gazvode, ki je na letošnjem festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo in vesno za najboljšo kostumografijo. Film govori o tem, da mladost ni lahka, zlasti v času pandemije. Po filmu bo sledil pogovor z Gazvodo.