Na hitro prelistano 4.11.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. novembra - Založba UMco na knjižne police prinaša osebnostno in znanstveno popotovanje Florence Williams Strto srce v prevodu Brigite Orel, založba KUD Police Dubove pa poeme Matjaža Zorca Fukscene. Monografija Janeza Bogataja o kulturni dediščini kruha na Slovenskem Dober kot kruh pa je izšla pri založbi Hart.

Ljubljana. Knjiga Dober kot kruh avtorja Janeza Bogataja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Dober kot kruh avtorja Janeza Bogataja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Strto srce avtorice Florence Williams. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Strto srce avtorice Florence Williams.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga poezij Fukscene avtorja Matjaža Zorca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga poezij Fukscene avtorja Matjaža Zorca.
Foto: STA

NAPETA PRIPOVED O ŽALOSTI PO LOČITVI IN OKREVANJU, KI SLEDI

Ko četrtstoletni zakon raziskovalne novinarke Florence Williams, avtorice odmevne knjige Narava zdravi in popravi, nepričakovano razpade, ji je seveda jasno, da jo bo to vsestransko prizadelo. Toda, ko se posledice pokažejo tudi v izgubi fizičnega zdravja, se odloči poiskati znanstveno razlago za bolečine, ki jih povzroči strto srce. Poglobi se v povsem nova področja znanosti o "srčni bolečini", da bi izvedela, kaj se v resnici skriva v strtem srcu in zakaj se o tem moti toliko splošno sprejetih modrosti.

Strto srce je knjiga, v kateri se na osupljiv način prepletata znanost in odkrivanje samega sebe, s čimer spreminja tudi naše razumevanje osamljenosti, zdravja in tega, kaj pomeni zaljubiti ali "odljubiti" se, so o knjigi zapisali pri založbi.

Florence Williams je raziskovalna novinarka in večkrat nagrajena avtorica. Za knjigo Strto srce, v kateri se je podala na pot osebnega in znanstvenega raziskovanja posledic razhoda z možem in dolgoletnim partnerjem, je prejela nagrado PEN / E. O. Wilson Literary Science Writing Award za najboljšo znanstveno knjigo leta 2023. Živi v Washingtonu.

FUKSCENE - VISOKA PESEM NA SPIDU

Večkrat slišimo, da se določene ljubezni ne da opisati ... Fukscene so zapisana želja v zvezi z neko ljubeznijo izreči še in še ...Vse! So zev vezaja v sintagmi Anti-Ojdip; maska, ki zastira nekaj, česar ni! Morda so zgolj mesto, kjer ima mesto le še mesto mesenosti? Gre za gesto smrtno resnega humorja, so o knjigi zapisali pri založbi.

Avtor sam pa je zapisal, da so teksti, izbrani, zbrani in zmontirani v pričujočo knjigo, ljubezen, kolikor jo je zmožen prebavljati, utelešati in dopolniti medij literature.

Te poeme so vse vesolje z vso svojo slo... Morda bi bilo bolje govoriti o mesolju? Zorčeve Fukscene so pornografska Biblija, v kateri besede dejansko postajajo meso, Visoka pesem na spidu. Kot bi avtor, pijan od ljubezni, pisal vse tja do delirija, kjer ljubavbav šepeta in kriči hkrati, je med drugim zapisal avtor spremne besede Anže Okorn. In še: Nenazadnje gre pri Fukscenah za poigravanje, ki ima opraviti z vsemi igrskimi kategorijami, o katerih je pisal Roger Caillois, srečo, bojem, posnemanjem in vrtoglavico, pa je zapisal avtor spremne besede Anže Okorn.

Matjaž Zorec (Trbovlje, 1986) je predvsem pisec; pesnik, pisatelj, esejist, kritik, avtor radijskih iger in radijski ustvarjalec. Poleg pisanja še urednikuje; bil je odgovorni urednik Radia Študent in urednik njegove redakcije za kulturo in humanistične vede. Leta 2015 je izdal pesniško knjigo Troheji (KUD Samosvoj), od 2018 je avtor literarne radijske oddaje Literarni incest.

DOBER KOT KRUH - KRUŠNI SLOVAR SLOVENIJE

Obsežna monografija o kulturni dediščini kruha na Slovenskem je najnovejše delo Janeza Bogataja. V njej so izbrane rezine zgodovine, lokalni in regionalni hlebci in njihovi krajci, zapečene ljudske modrosti, drobtine življenja, kruh v šegah in kot dar, poklici, povezani s kruhom, krušni slovar Slovenije ter nekaj vrhunskih umetnin z upodobitvijo kruha.

Kruh je opredmetenje ponavljajočega se življenjskega ritma in simbol človekovega preživetja hkrati. V bogati zakladnici svetovne dediščine se verjetno prav kruh kaže kot najbolj izzivalno izhodišče za sodobni čas. Ne le s številnimi načini priprave, ampak tudi z nekdanjimi pomeni in vlogami, ki jih je imel v različnih časovnih obdobjih. V sodobnosti postaja kruh ponovno vrednota, so zapisali pri založbi.

Janez Bogataj (1947) je doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti. Opravil je številne raziskave s področij gastronomije in kulinarike, rokodelstva, kulturne dediščine, turizma, turizma na vasi, poslovnih in protokolarnih daril ter šeg in navad. Njegova bibliografija šteje čez 2500 del, od teh je čez 80 samostojnih in soavtorskih domačih ter tujih knjižnih izdaj. Več njegovih knjig je bilo nagrajenih. Leta 2015 je bil odlikovan z redom za zasluge.