Svet 2.11.2023 10:19

Na 10. bienalu Asia-Europe Mediations slovenski informans Programmata:Molekular

Istanbul, 2. novembra - Umetniški center Art Istanbul Feshane do srede decembra gosti nomadski 10. bienale Asia-Europe Mediations. Letošnje kolektivno kuratorstvo javnosti predstavlja vrsto umetniških del 150 umetnikov iz 38 držav. Kustodinja turškega dela bienala je Beral Madra. Iz Slovenije so povabili informans Programmata::Molekular.

Informans Programmata::Molekular v vizualni artikulaciji Dunje Zupančič in režiji Aljoše Živadinova Zupančiča procesirajo Nika Korenjak, Jurij Žavbi, Gregor Mesec in Aljoša Živadinov Zupančič, kot glas pa nastopa Ivan Lotrič, je sporočil Dragan Živadinov.

Naslov letošnjega bienala je Jaz sem drugi ti, ti si drugi jaz. V svoji deseti izdaji nadaljuje svojo izvorno misijo globalne predstavitve konceptualne in medijske umetnosti. Do sedaj je predstavil 727 umetnikov iz 33 evropskih in 34 azijskih držav. V petnajstih letih je postal pomemben kanal za omogočanje dialoga med Azijo in Evropo. Izbor umetnikov je izraz prizadevanj 18 kustosov in kustodinj, predanih negovanju dinamičnih kulturnih izmenjav.

Slavnostna odprtje bienala je bila minulo nedeljo. Na predvečer odprtja sta umetnike nagovorila župan Istanbula Emre Imamoglu in direktor bienala Tomasz Wendland.

Istanbulski župan je v nagovoru izrazil zadovoljstvo, da letošnji bienale sovpada s stoto obletnico ustanovitve republike Turčije. Poudaril je, da je Istanbul zagotovo eno od pomembnejših svetovnih umetniških središč in da je mestu v veselje in čast podpirati umetnost in ustvarjalnost umetnikov.

Kot je še dejal, "ima umetnost moč premagati konflikte in vse slabosti človeštva ter združiti mnogotere skupnosti z dobroto in lepoto. Umetnost ima zdravilno moč! Ne verjamem, da lahko človek, ki gleda dragocene umetnine in je obkrožen z umetnostjo, istočasno živi življenje, polno nasilja in jeze. Zato danes bolj kot kadar koli potrebujemo umetnost in ustvarjalnost umetnikov. Žal si marsikje po svetu, predvsem v naši neposredni bližini, sledijo vojne, uničenje in trpljenje, ki stoletju, ki ga živimo, nikakor ne ustreza. Naša največja želja je podpirati tako dragocene umetniške dogodke, ki združujejo umetnike različnih kultur in prepričanj".

Wendland je v svojem nagovoru poudaril, da umetnost in kultura veljata za najpomembnejši v iskanju "resnice" in prepoznavnju "resničnosti". Poudarjata intelektualne, formalne in estetske vrednote. Prikazovanje sodobnih umetniških vizualizacij v javni domeni služi kot katalizator za intelektualno in vizualno rast družbe ter neguje okolje za interpretacijo in ukvarjanje z bistvom relacijske estetike, da lahko posamezniki krepijo svoj kritični vpogled, je še povedal.