Svet 3.11.2023 5:30

V berlinskem Kulturforumu razstava filmskih plakatov vseh časov

Berlin, 3. novembra - Tako vodja Berlinala Carlo Chatrian kot igralka Jasmin Tabatabai sta med drugimi izbrala plakat za berlinsko razstavo z naslovom Great Cinema. Film Posters of All Time. Skupno je 26 povabljenih iz filmskega in kinematografskega sveta je izbralo svoj najljubši kinematografski plakat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Berlin. Umetniški muzej Gemäldegalerie v Berlinu v Nemčiji, kjer je razstavljen glavni izbor slik berlinskih državnih muzejev. Foto: Wikipedia/STA

Nemčija, Berlin.
Umetniški muzej Gemäldegalerie v Berlinu v Nemčiji, kjer je razstavljen glavni izbor slik berlinskih državnih muzejev.
Foto: Wikipedia/STA

V Kulturforum Berlin je v sodelovanju z Berlinalom in Deutsche Kinemathek na ogled okoli 300 originalnih filmskih plakatov, ki so nastali med letoma 1900 in 2020.

Chatrian je izbral plakat za dokumentarni film Pina iz leta 2011 o delu plesne ikone Pine Bausch. Tabatabai je izbrala plakat za trash klasiko The Rocky Horror Picture Show iz leta 1975. Razloge za izbiro plakatov je 26 gostov iz filmske in kinematografske industrije pojasnilo v kratkih intervjujih, ki so obiskovalcem razstave na voljo prek razstavnih avdio vodičev.

Eden od vrhunec razstave je originalni francoski plakat za klasiko nemškega nemega filma Metropolis iz leta 1927.

Kot je povedal direktor berlinske Kunstbibliothek Moritz Wullen, 300 plakatov prihaja iz zbirke grafičnega oblikovanja berlinske Kunstbibliothek, ki obsega približno 5000 del.

Razstava bo na ogled do 3. marca.