Slovenija 2.11.2023 14:26

V sklopu Platforme malih umetnosti štirje dnevi glamurja

Ljubljana, 2. novembra - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) se drevi začenja Platforma malih umetnosti. Ta po besedah organizatorjev že šesto leto nudi zatočišče vsem tistim uprizoritvenim žanrom, ki se jih zaradi žgečkljivih vsebin, družbenega komentarja, provokativnosti in apropriacije pop kulture v gledališkem kontekstu pogosto označuje kot "male".

Program bo ponudil predstave, delavnice, pogovore in "neomejeno količino pajdaških norčij", obljubljajo organizatorji.

Festival bo odprla francoska kabaretna skupina Le Cabaret de Poussiere. Kot so zapisali organizatorji, je Le Cabaret de Poussiere tradicionalni pariški kabaret. Pred njihovim nastopom bo klovnovska skupina Za crknt priredila komedijo krajših intervencij in daljših improvizacij na temo Moj alter idiot.

V petek bo med drugim na sporedu Tehnoburleska Tatovi podob v izvedbi kolektiva The Feminalz, nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Tokrat se jim bo pridružila ustvarjalka burleske Peekaboo Pointe. Slednja bo vodila tudi dvodnevno delavnico razvoja burleskne točke.

V soboto in nedeljo bosta oder SMG zasedli gostujoči predstavi iz Španije in Avstrije. Avstrijska organizacija EatSlayLove bo v soboto v sodelovanju z akterji domače in mednarodne skupnosti gostila dogodek z naslovom What's the tea? Kiki Function, v sklopu katerega bo žirija ocenjevala nastopajoče in njihove točke.

Nedeljska predstava Dioscures pa predstavlja srečanje dveh performerjev in plesalcev, ki raziskujeta mitološke figure, ki navdihujejo špansko koreografinjo Marto Izquierdo. V predstavi oživita božanska kipa, lika grške mitologije, ki se srečata v dvoumnosti, protislovju, razliki in podobi.

Organizatorji med drugim izpostavljajo še ZIZ Kabaret v organizaciji Društva ZIZ in KUD Priden možic. Kot so zapisali, nabrušen feministični kabaret format humorno, a neizprosno uporabi za razgaljene ideje in prepotrebne klofute. Na odru se zvrstijo dostojanstvena spolna vzgoja, vojaška parada, feminizem za telebane, osladni šlagerji in osupljive koreografije, napovedujejo organizatorji.

Predstavo Eat your make-up pa so organizatorji opisali kot drag show, ki je nastal pod okriljem ustvarjalnega kolektiva PinkTheUnderground in klubskih večerov K4 Roza.

Platforma malih umetnosti nastaja v produkciji zavoda Emanat in letos v sodelovanju s SMG.