Svet 5.11.2023 5:30

Berlinski filharmoniki za uvod festivala klasične glasbe Praška pomlad

Praga, 5. novembra - Berlinski filharmoniki pod vodstvom Kirila Petrenka bodo prihodnje leto odprli festival klasične glasbe Praška pomlad s simfonično pesnitvijo Bedricha Smetane Moja domovina. Program festivala, ki bo potekal od 12. maja do 3. junija, obsega skupno okoli 50 koncertov.

Nemčija, Berlin. Rusko-avstrijski dirigent Kirill Garrievich na koncertu v Berlinski filharmoniji avgusta 2019. Foto: Wikipedia Arhiv Wikipedia

Nemčija, Berlin.
Rusko-avstrijski dirigent Kirill Garrievich na koncertu v Berlinski filharmoniji avgusta 2019.
Foto: Wikipedia
Arhiv Wikipedia

Kot je nedavno po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal direktor festivala Pavel Trojan, je ruski dirigent Petrenko vedno znova dokazal, da ima "izjemno tesen odnos s češko glasbo".

79. festival Praška pomlad bo sicer v znamenju 200. obletnice rojstva Smetane, ki se je rodil 2. marca 1824 v Litomyšlu.

Šef dirigent Bamberških simfonikov Jakub Hrusa bo v Pragi nastopil z rimskim Orkestrom dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

V festivalskem programu je svoje mesto našla tudi sodobna glasba, med drugim skladba Superorganisms Čeha Miroslava Srnke.

Kot spektakularen pa se obeta koncert s 50 klavirji, razporejenimi v krog v večnamenskem kompleksu Forum Karlin in občinstvom na sredini. Na programu bo delo avstrijskega skladatelja Georga Friedricha Haasa.