Svet 4.11.2023 6:00

Stripburger ta konec tedna na festivalu stripa FRAME

Praga, 4. novembra - Mednarodna stripovska revija iz Slovenije Stripburger se ta konec tedna predstavlja na festivalu stripa FRAME v Pragi, na katerem predstavljajo vrhunske dosežke sodobnega stripa, ilustracije in neodvisnega založništva. Stripburger v Pragi nadaljuje jesensko turnejo po evropskih stripovskih prizoriščih.

Doslej jih je ta pred Prago vodila na festival COZI v nemškem Frankfurtu in sejem Sit+Read Artbook Fair v romunskem Temišvarju, so sporočili iz Stripburgerja.

Kot so še navedli, se Stripburger na festivalu v Pragi predstavlja z razstavo, posvečeno jubilejni stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki prinaša živopisan izbor stripov iz dolgih in pestrih prvih treh desetletij revijalne produkcije.

Na ogled so stripovski originali šestih domačih avtoric in avtorjev, Kaje Avberšek, Mateja Kocjana - Koca, Tanje Komadina, Martina Ramoveša, Gašperja Rusa in Andrej Štularja, ki pod okriljem Stripburgerja redno objavljajo svoja dela, kot tudi sito- in risotiskane grafike ter druge plakatne poslastice, ki so jih za različne Stripburgerjeve projekte ustvarili številni sopotniki in sopotnice iz domače in mednarodne neodvisne stripovske scene.

Izbor Stripburgerjevih najnovejših revijalnih in knjižnih izdaj je na ogled in na prodaj na dvodnevnem sejmu neodvisne stripovske, ilustratorske in zinovske produkcije, v okviru današnjega programa pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi predavanju o zgodovini Stripburgerja in predstavitvi ljubljanskega festivala stripa Tinta.

Stripburgerjeve barve v Pragi zastopajo članici uredništva Katja Štesl in Tanja Skale ter stripovski avtor Gašper Rus.

Praški festival, ki se odvija v praškem gledališču in prostoru za sodobno uprizoritveno umetnost X10, v dveh dneh ponuja predavanja domačih in mednarodnih gostov, razprave, razstave in delavnice. Na sejmišču se predstavlja več kot 50 razstavljavcev, avtorjev, kolektivov in založnikov z vsega sveta.

Festival v sodelovanju s Češkim literarnim centrom organizira tudi mreženje in strokovni program za evropske stripovske založnike in festivale, ki se ga letos med drugim udeležujejo predstavniki belgijske založbe Bries, španske La Cupula in angleške založbe Jonathan Cape, latvijske revije kuš! ter predstavniki mednarodnih stripovskih festivalov, kot so The Lakes International Comic Art Festival iz Velike Britanije, Krakow Comic Book Festival iz Poljske, Bergen T&T Festival iz Norveške in drugi.