Svet 7.11.2023 5:30

Na zagrebškem Interlibru letos več kot 300 založnikov iz 13 držav

Zagreb, 7. novembra - Na 45. mednarodnem v knjižnem sejmu Interliber, ki bo potekal od danes do nedelje na Zagrebškem velesejmu, se bo predstavilo več kot 300 založnikov iz 13 držav. Že danes se bo občinstvu predstavil najprepoznavnejši letošnji gost Vikas Swarup, avtor romana, po katerem je bil posnet z osmimi oskarji nagrajeni film Revni milijonar.

Hrvaška, Zagreb. Mednarodni knjižni sejem Interliber v Zagrebu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Mednarodni knjižni sejem Interliber v Zagrebu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Sejem Interliber letno obišče okoli 100.000 ljubiteljev knjig vseh starosti in velja za največji knjižni dogodek na Hrvaškem.

Letošnjo izdajo bodo slovesno odprli danes ob 11. uri, ob 18. uri pa se bo obiskovalcem Interlibra predstavil tudi indijski diplomat in pisatelj Vikas Swarup, so na novinarski konferenci napovedali organizatorji.

Swarup je avtor romana Q&A, po katerem je britanski režiser Danny Boyle posnel film Revni milijonar, ki je leta 2009 prejel oskarja za najboljši film in režijo ter še šest drugih oskarjev. Roman je izšel leta 2005 in so ga prevedli v več kot 40 jezikov, prejel pa je tudi več nagrad.

Založniki bodo na sejmu vsak dan predstavljali nove knjižne izdaje z različnih področij, ena od glavnih tem programa, ki ga oblikuje združenje založnikov in knjigarn pri hrvaški gospodarski zbornici, bo letos Ukrajina.

Organizatorji so napovedali okoli 200 ur strokovnega programa ter koncerte in nastope DJ-jev, ki bodo potekali na prostem pred razstavnimi paviljoni.

Veliko bo tudi vsebin za otroke in mladino, za katere so pripravili izobraževalne vsebine, kvize in delavnice.

Vodja sejma Interliber Dina Grozdanović Poštolka je opomnila tudi na prvi filmski maraton na Interlibru, ki bo potekal v petek, ko bodo ves dan predvajali filme za otroke vseh starosti. V soboto bodo podelili tudi literarno nagrado za najboljšo hrvaško slikanico ovca u kutiji.

Interliber bo potekal v štirih paviljonih Zagrebškega velesejma vsak dan med 10. in 20. uro, v petek in soboto pa do 21. ure. Vstop na sejem je brezplačen, za obiskovalce Interlibra pa bo na voljo tudi brezplačno parkiranje okoli Zagrebškega velesejma.