Slovenija 9.11.2023 6:33

Liffe: Tri tisoč oštevilčenih opek s humorjem nad tragičnostjo današnjega sveta

Ljubljana, 9. novembra - Tri tisoč oštevilčenih opek je drugi celovečerec madžarskega režiserja Adama Csaszija. Ta se v tokrat filmu, ki ga je moč videti tudi kot edinstveno, inteligentno in neizprosno mešanica filma, gledališča, muzikala in komedije, loteva vprašanja predsodkov, rasizma, predvsem do Romov, pa tudi begunske problematike in trgovine z ljudmi.

Ljubljana. Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe). Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe).
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Tri tisoč oštevilčenih opek se na letošnjem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu v okviru sekcije Perspektive poteguje za nagrado vodomec. Programski direktor festivala Simon Popek ga je nedavno opisal kot enega najmočnejših filmov letošnjega festivala.

Csaszi v Tri tisoč oštevilčenih opekah s pomočjo humorja in na subtilen način nastavlja kritično ogledalo sodobnemu svetu in družbi, tudi madžarski družbi pod aktualnim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom. Ali kot pove eden od likov v filmu: Evropa tone kot celota. Film gledalca vzpodbudi k samospraševanju ter razmisleku o vseh klišejskih predsodkih, ki pogosto domujejo v posamezniku, a hkrati zaznamujejo in že v naprej določijo življenjsko pot tistih, ki prihajajo z družbenega roba.

Zgodba filma se odvija v madžarskem gledališču, kjer pripravljajo predstavo, v kateri nastopajo pripadniki romske skupnosti iz deprivilegiranega družbenega okolja. Med njimi so nekdanji preprodajalec drog in odvisnik, brezdomec, mladoletni prestopnik ter žrtev posilstva in zlorab. Priprave na predstavo potekajo z različnimi zapleti in razpleti, v igri je tudi vabilo na gostovanje v enem od berlinskih gledališč.

Christer Emanuelsson je o filmu na blogu "o madžarskih in nemadžarskih filmih" The Disapproving Swede zapisal, da se film Tri tisoč oštevilčenih opek skozi razdrobljeno pripoved nenehno poigrava s konceptoma resnice in dejstva in je zlahka eden najboljših filmov leta. Po njegovem ima film vse, česar letošnji dobitnik zlate palme, film Anatomija padca, nima, "nikoli ne dobimo občutka togosti ali površnosti".

Ogled Tri tisoč oštevilčenih opek obudi spomin na tudi v slovenščino preveden madžarski roman Magnetni hrib, v katerem se večkrat nagrajena pisateljica Reka Man-Varhegyi prav tako loteva predsodkov, tudi do Romov, ki pestijo madžarsko družbo.

Pod scenarij Tri tisoč oštevilčenih opek se poleg režiserja Csaszija podpisuje še Balazs Lengyel, pod fotografijo pa Istvan Balazs Balazs. Glasbo za film je prispeval madžarski skladatelj Csaba Kalotas.

V filmu med drugim igrajo Franciska Farkas (Szintia Lakatos), Kristof Horvath (režiser), Christopher Paszik (Chris), Romeo Papai (Romeo Rostas), Edmond Olah (Edmond Kolompar), Norbert Varga (Mario Bogdan), Wieland Speck (direktor gledališča), Csaba Gerner (Romeov oče) in Adam Varga (Othello)

Režiser Adam Csaszi se je rodil leta 1978 na Madžarskem. Leta 2020 je diplomiral na Univerzi za gledališko in filmsko umetnost v Budimpešti, kjer sta ga poučevala Istvan Szabo in Bela Tarr. Njegov prvi film Viharsarok so premierno prikazali na Berlinalu leta 2014, nato pa še na več kot 40 mednarodnih festivalih.