Slovenija 10.11.2023 9:09

V SNG Maribor premierno baletni spektakel Faust v koreografiji Edwarda Cluga

Maribor, 10. novembra - Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta v koprodukciji s Cankarjevim domom in v sodelovanju s Züriško opero danes premierno uprizorila balet Faust v koreografiji Edwarda Cluga. Plesna predstava na glasbo Milka Lazarja je po besedah Cluga največji baletni spektakel, ki so ga do zdaj uprizorili v mariborskem Baletu.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Plesna predstava po motivih kultne tragedije Johanna Wolfganga von Goetheja o vedoželjnem alkimistu in učenjaku Faustu, za katero je Clug napisal libreto, je v Züriški operi doživela praizvedbo aprila 2018.

Predstava je v nemško govorečem prostoru doživela velik uspeh in Cluga veseli, da jo lahko zdaj predstavi še slovenskemu občinstvu. To je po njegovih besedah še bolj izpopolnjena verzija Fausta, ki pa prav tako sledi osrednjemu cilju, kako skozi glasbo in gib povedati tisto, kar je povedal Goethe z besedami. "Nočem poučevati ali posredovati kakšnih skritih sporočil, razen tega, kar je napisal Goethe, in to tako, kot ga jaz doživljam," je dejal.

Po besedah Lazarja sta imela pri ustvarjanju partiture ves čas v mislih, "da je treba Fausta pripeljati v današnji čas". "Skozi ta balet želimo pripovedovati o današnjem času," je dejal.

"Ključno za ustvarjalni proces baleta je bilo predvsem spoznanje, da Faustov sindrom najbrž še nikoli doslej ni bil tako prisoten kot prav v naši sodobni družbi, ki se je pripravljena odpovedati lastni identiteti oziroma lastni duši v zameno za večno mladost, navidezno lepoto ali za katero koli drugo človeško nečimrnost," izpostavlja tudi Clug.

Po njegovih besedah je "balet Faust, katerega zgodba je skozi zgodovino umetniških uprizarjanj postala gledališki mit par excellence, opozorilo in obenem navdih k premisleku o tem, kdo pravzaprav smo in kakšne posledice lahko imajo naše želje - ne le na naše lastno življenje, ampak tudi na življenjske usode vseh, ki jih srečujemo na svoji poti".

V vlogi Fausta bosta nastopila solista mariborskega Baleta Davide Buffone in Ionut Dinita, v vlogi Mefista pa gosta iz Basla Thomas Martino in Daniel Domenech. Poleg njih nastopajo še Monja Obrul/Asami Nakashima, Olesja Hartmann Marin/Branka Popovici, Evgenija Koškina/Tea Bajc, Matteo Magalotti/Tomaž Viktor Abram Golub, Tijuana Križman Hudernik/Catarina de Meneses, Luka Pitamic ter baletni ansambel in Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča.

Avtor scene s prevladujočo "črno škatlo", premičnimi zasloni in videoprojekcijami je Marko Japelj, kostumograf je Leo Kulaš.

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo predstava na programu januarja 2024.