Slovenija 10.11.2023 11:28

Z novo razstavo v Tehniškem muzeju Slovenije ob 70-letnici prve razstave

Borovnica, 10. novembra - V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki bodo zvečer odprli razstavo Dobrodošli v Tehniškem muzeju, ki so jo pripravili ob 70-letnici odprtja prve samostojne razstave v tem grajskem kompleksu. Z njo bodo do konca leta obiskovalce popeljali skozi časovni trak muzeja do njegovih začetkov.

Borovnica. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Borovnica.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstava je namenjena pregledu 70 let delovanja muzeja, v katerem so leta 1953 odprli prvo samostojno razstavo. Kot je za STA povedala vodja projekta Irena Marušič, so pripravili zgodovinski pregled o tem, kako se je muzej spreminjal zaradi in skupaj z obiskovalci.

Po zgodbi muzeja bo razstava popeljala s pomočjo predmetov, slikovnega gradiva in medijskih poročanj, na ogled bodo tudi mnenja obiskovalcev iz knjig vtisov ter z družbenih omrežij. Del razstave so namenili še komunikaciji v zadnjih 70 letih z obiskovalci in drugimi udeleženci, od prvih telefonov in pisalnega stroja do pametnega telefona, ki danes združuje vse oblike komunikacije.

"Vsak predmet, ki je predstavljen, ima neko svojo zgodbo, je povezan z zgodovino muzeja. Predstavljamo celo prvih nekaj predmetov, ki so bili postavljeni na prvi razstavi, imamo tudi prvi predmet iz naše inventarne knjige," je povedala vodja projekta.

Ker je sredi 90. let prejšnjega stoletja vse bolj prihajal v ospredje pedagoško-andragoški program, bodo na razstavi predstavili tudi prve delavnice, ki so jih pripravili za posameznike in šolske skupine. Prvič pa so razstavili tudi nekaj predmetov, ki so povezani z otroci. V enem od kotičkov bodo otroci lahko tkali in šivali, saj sta bili to hkrati prvi delavnici, ki so ju v muzeju namenili obiskovalcem in se izvajajo tudi še danes.

Na ta način bodo predstavljeni vsi pomembni mejniki muzeja, ki že več kot sedem desetletij skrbi za popularizacijo tehniške dediščine. Zamislili so si jo kot poklon vsem soustvarjalcem Tehniškega muzeja: zaposlenim, zunanjim sodelavcem, financerjem, podpornikom ter obiskovalkam in obiskovalcem.

Razstavo so sicer "postavili na glavo", saj so jo zasnovali na način, da začnejo s prihodnostjo in preko sedanjosti vodijo v preteklost do začetkov muzeja. V muzeju se namreč po besedah Marušič nadejajo, da ga bodo v prihodnjih letih temeljito prenovili tako prostorsko kot vsebinsko.