Slovenija 13.11.2023 8:00

Mini teater z devetim festivalom strpnosti Hiša strpnosti - Hiša drugih

Ljubljana, 13. novembra - Pod okriljem Mini teatra Ljubljana in Judovskega kulturnega centra Ljubljana se bo danes začel 9. festival Hiša strpnosti 2023 - Hiša drugih. Festival bo uvedla projekcija nemškega dokumentarca Sandre Prechtel Ljubi strah, vse do 21. novembra pa bodo predvajali več kot 20 filmov. Na ogled bosta dve razstavi, zvrstilo se bo tudi več drugih dogodkov.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Uvodne projekcije filma Ljubi strah (Liebe Angst), ki govori o družinskih odnosih, zaznamovanih z vojnimi travmami, se bo kot posebna gostja udeležila tudi režiserka filma Sandra Prechtel, so sporočili iz Mini teatra.

V nadaljevanju bodo na festivalu brezplačnih dogodkov predvajali nekaj angažiranih celovečernih, dokumentarnih, kratkih in animiranih filmov najnovejše produkcije, ki se osredotočajo na strpnost, človekove pravice, odnose med posameznikom in državo, družbeno angažiranost, kot tudi na aktualne in pomembne teme, kot so problematika vojn, beguncev, medijska propaganda in kultura spomina.

Prikazanih bo več kot 20 filmov iz ZDA, Nemčije, Poljske, Izraela, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Francije, Velike Britanije, Cipra in od drugod. Gosti festivala bodo poleg režiserke filma Ljubi strah še ameriška režiserka filma Štiri zime (Four Winters) Julia Mintz in producentka tega filma Zhen Cheah ter poljski režiser filma Zgodba o zločinu (A Story of One Crime) Mariusz Pilis in producent tega filma Dagmara Pilis. Vsi filmi bodo opremljeni s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

Del festivala bo program za osnovne in srednje šole - Izobraževalno jutro. Mlado občinstvo si bo tokrat lahko ogledalo filme Kje je Ana Frank (Where is Anne Frank), Pismo pujsu (Letter to a Pig) ter Očetova vojna (My Father's War), po projekcijah pa bo potekal pogovor na temo holokavsta, človekovih pravic in strpnosti, so zapisali v Mini teatru.

V okviru festivala si bodo obiskovalci lahko ogledali dve razstavi: Ana Frank - Zgodba za sedanjost v organizaciji Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter stalno razstavo Holokavst v Ljubljani.

Festival bo postregel tudi s koncertom Vite Mavrič, ki bo s Kvartetom Akord izvedla projekt Mandeljni in rozine, projekt judovskih - klezmer šansonov, v Radovljici bodo uprizorili predstavo Dnevnik Ane Frank. V Mini teatru pa bodo predstavili knjigo Prostovoljec, gostili predavanje filozofa Borisa Vezjaka z naslovom Zakaj je sovraštvo do islama variacija nacističnega sovraštva do Judov ter pogovor na temo antisemitizma ter pripoved z naslovom Irma naj ne sprašuje. Pogovor pripravljajo v koprodukciji s KD Pripovedovalski variete in Slovenskim mladinskim gledališčem.