Slovenija 13.11.2023 13:07

V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga letos dve zlati hruški

Ljubljana, 13. novembra - Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sta danes, na svetovni dan prijaznosti, razglasili prejemnike priznanj zlata hruška. V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga so letos priznanje namenili dvema knjigama. Zlate hruške bodo podelili 21. novembra na 39. Slovenskem knjižnem sejmu.

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga prejmeta knjigi Tik je šel v gozd po drva Mihe Hančiča in Rama Cunte Zavoda VigeVageKnjige ter Kdo je kriv, da je zima bela in druge zgodbe Neli Kodrič Filipić, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav, in je izšla pri založbi Pivec.

Risoroman Tik je šel v gozd po drva je tako v vsebinskem kot oblikovnem smislu zelo kompleksno delo, zaradi česar ga lahko berejo tako otroci kot odrasli. Predstavlja pomemben prispevek v razvoju slovenske stripovske umetnosti, je utemeljila strokovna žirija.

Zbirka devetih zgodb Kdo je kriv, da je zima bela in druge zgodbe je vsebinsko in formalno zaokrožena celota. Ker so zbirke kratkih zgodb za otroke z vidika žanra velikokrat spregledane, pa čeprav so kakovostne in mlademu bralcu zaradi možnosti branja v nadaljevanjih pisane na kožo, naj bo tokrat nekoliko drugače, je zapisala žirija.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga prejme Spomin na drevo Tine Valles v prevodu Veronike Rot. Izdala jo je založba Pivec.

Knjiga katalonske pisateljice prinaša prvoosebno pripoved še ne enajstletnega dečka Jana o spremembah, ki jih je v družino vnesla neozdravljiva bolezen njegovega dedka Joana, demenca. Njena posebnost je med drugim izrazita poetičnost, obarvana s kopico simbolike, zaradi česar se vsak zapis o knjigi vsakokrat znova izkaže kot zgolj prozaičen poizkus opisa nečesa, česar se ne da opisati, je med drugim utemeljila žirija.

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga prejme Mala kraljica velikih sten: Mira Marka Debelaka-Deržaja in Natalije Štular z ilustracijami Damijana Stepančiča. Knjigo je izdal Gornjesavski muzej Jesenice, enota Slovenski planinski muzej.

Žirija je med drugim zapisala, da bi knjiga, glede na tematiko in vrsto predstavljenega gradiva lahko bila predvsem branje za odraslega bralca, odlikuje pa se po tem, da je oblikovno zastavljena na način, ki bo k branju pritegnil tudi mlade. Knjiga Mala kraljica velikih sten pa ni le pripoved o eni od slovenskih alpinističnih legend, ampak tudi pripoved o slovenskem alpinizmu, njegovem razvoju in zgodovini. In tudi to je značilnost, ki knjigo v kontekstu slovenske knjižne produkcije dela posebno, je med drugim zapisala žirija.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga pa prejme Z vsemi čuti! Philippea Nessmanna v prevodu Jasmine Žgank in je izšla pri Založbi Miš.

Poučna knjiga francoskega avtorja se odlikuje z izrazito sistematičnostjo, saj so vsa njena poglavja bolj ali manj enotno strukturirana. Kot taka je knjiga izjemno pregledna in zato kljub dokaj zahtevni tematiki dostopna tudi mlajšim bralcem. Njena odlika je med drugim, da s svojo sistematično interdisciplinarno obravnavo vsakega čuta posebej ne nudi le možnosti samostojnega individualnega branja, temveč je primerna tudi za popestritev pouka in skupinsko delo v razredu, je utemeljila žirija.

Mestna knjižnica Ljubljana znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke in mladino podeljuje že več kot desetletje. Leta 2021 je z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije sklenila dogovor o skupnem podeljevanju priznanja zlata hruška, ki je s tem postalo vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno mladinsko knjigo.

Priznanja bodo podelili na prazniku zlatih hrušk na 39. Slovenskem knjižnem sejmu 21. novembra ob 11. uri.