Slovenija 14.11.2023 5:00

Na Jesenicah se začenjajo 36. Čufarjevi dnevi

Jesenice, 14. novembra - S polaganjem cvetja k spomeniku Toneta Čufarja na Jesenicah in z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19. uri v jeseniškem gledališču začeli tradicionalni, 36. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel z devetimi predstavami in spremljevalnim programom.

Čufarjevi dnevi se tudi letos začenjajo na obletnico rojstva na Jesenicah rojenega pesnika, pisatelja in dramatika Toneta Čufarja (1905-1942) s polaganjem cvetja k njegovemu spomeniku. Za spremljavo bo poskrbel Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, ki bo prihodnje leto praznoval 150-letnico.

Ob 19.30 bo sledila predstava igralske skupine jeseniškega Gledališča Toneta Čufarja, ki bo na Čufarjevih dnevih sodelovalo s komedijo Branka Đurića Kajmak in marmelada. To je za uprizoritev priredil in režiral Gojmir Lešnjak Gojc, premierno pa so jo v gledališču uprizorili letošnjega junija.

Letos bosta na Čufarjevih dnevih na ogled tudi dve klasiki, in sicer Ionescova Plešasta pevka v izvedbi Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje ter Beckettovo Čakanje Godota v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Kulturno umetniško društvo Franc Kotar Trzin bo nastopilo s satiro Nebojše Popa Tasića Salto Mortale, Kulturno in razvojno društvo Brce Gabrovica pri Komnu bo nastopilo s komedijo Alana Ayckburna Norčije v spalnicah, Loški oder iz Škofje Loke pa s komedijo Iva Brešana Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša.

Predstave, ki se bodo potegovale za Čufarjeve plakete, je med 25 prijavljenimi izbrala letošnja selektorica festivala, gledališka igralka Ana Ruter. Kot je prejšnji teden pojasnila na novinarski konferenci, se pri selekciji ni ozirala na žanr, temveč jo je vodila kakovost posamezne predstave kot celote, vključno z režijskimi prijemi in igralskimi kreacijami.

Na 36. Čufarjevih dnevih bodo tako poleg komedij, ki so nekoč predstavljale skoraj celoten repertoar ljubiteljskih gledališč in tovrstnih festivalov, na ogled tudi drugi žanri. To velja tudi za mladinski program festivala, v katerem se bodo med šestimi prijavljenimi predstavami za nagrado nova gaz potegovale tri.

To so plesno-gibalna predstava Tovarna neviht Teatra Pozitiv, drama Simone Semenič Medtem, ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti Gledališča ggNeNi Kulturnega društva Teater Grosuplje ter Sofoklejeva tragedija Kralj Ojdip celjske gledališke skupine Kajuhovi klasiki.

"Res smo veseli, da so ljubiteljski odri zadihali s polnimi pljuči in da so stvaritve že na enaki ravni, kot so bile pred korono. To je res hvale in veselja vreden podatek," je na novinarski konferenci poudarila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole.

Festival se bo sklenil prihodnji ponedeljek, 20. novembra, s koncertom Nataše Vester Trseglav Neskončnost in s podelitvijo Čufarjevih plaket ter nagrade nova gaz.