Svet 14.11.2023 14:00

Nobelovec Fosse odpovedal novinarsko konferenco ob podelitvi nagrade

Oslo, 14. novembra - Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Jon Fosse je odpovedal novinarsko konferenco ob podelitvi nagrade 10. decembra. Fosse je v elektronskem sporočilu norveškemu časniku VG zapisal, da je zavrnil vse dogodke, pri katerih udeležba za Nobelove nagrajence za literaturo ni obvezna, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Norveška. Norveški pisatelj Jon Fosse. Foto: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Norveška.
Norveški pisatelj Jon Fosse.
Foto: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Kot dodaja AFP, je Švedska akademija, ki je odgovorna za podeljevanje Nobelove nagrade za literaturo, Nobelovega nagrajenca obvestila, da mu ni treba sodelovati na novinarski konferenci, ker je opravil že veliko pogovorov. Nobelova fundacija, ki financira Nobelove nagrade, pa je sporočila, da so odpovedani tudi vsi nadaljnji intervjuji s Fossejem.

Časnik VG je poročal, da je tiskovna predstavnica Nobelove fundacije Rebecka Oxelström povedala, da je edini dogodek, ki ga more Fosse imeti kot Nobelov nagrajenec za literaturo, njegovo predavanje, ki naj bi ga imel 7. decembra. O vsem drugem lahko odloča sam, je dodala. Po pričakovanjih naj bi Fosse o svojem delu govoril tudi študentom.

64-letni Fosse je pojasnil, da njegov okrnjeni program nikakor ne pomeni, da ne ceni Nobelove nagrade. Ob tem je tudi izpostavil, da nekateri drugi pisatelji sploh niso prišli na podelitev nagrade. Sporočil je tudi, da se že najbolj veseli trenutka, ko bo za njim slovesnost podelitve nagrade. "Večja druženja mi niso v veselje, ravno nasprotno," je še zapisal.

Švedska akademija je v začetku oktobra najpomembnejšo literarno nagrado na svetu Fosseju podelila za njegove inovativne gledališke igre in prozo.

Nagrado, ki je vredna 11 milijonov švedskih kron (slabih 950.000 evrov), tradicionalno podelijo ob obletnici smrti ustanovitelja nagrade Alfreda Nobela (1833-96).