Slovenija 15.11.2023 8:00

Na ljubljanski Univerzi 42. simpozij Obdobja na temo literature v družbenih kontekstih

Ljubljana, 15. novembra - V prostorih glavne stavbe Univerze v Ljubljani se bo danes začel 42. znanstveni mednarodni simpozij Obdobja z naslovno temo Slovenska literatura in umetnost v družbenih kontekstih. Na simpoziju bo do petka 51 raziskovalcev iz Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Italije, Poljske, Rusije, Slovaške, Srbije in Ukrajine predstavilo 47 prispevkov.

Ljubljana. Univerza v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Univerza v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Referentke in referenti bodo predstavili svoje prispevke o socialni zgodovini slovenske literature različnih obdobij, slovenski literaturi v kontekstu razvoja kapitalizma in nacionalne države, najnovejši slovenski literaturi in neoliberalizmu, estetskih transformacijah in njihovi družbeni logiki ter literaturi in ustanovah kulturnega posredovanja.

Govorili bodo tudi o razvoju slovenske literarne publike, družbenih vidikih kanonizacije, transformacijah pomena literature za družbo skozi čas, slovenski literaturi v šoli v sklopu družbenih transformacij, slovenski literaturi in novih medijih družbene komunikacije, slovenski književnosti v sklopu Habsburškega imperija, slovenski književnosti in medliterarnih skupnostih, slovenski književnosti in svetovnem-sistemu ter družbenem vidiku jezikovnega oblikovanja in jezikovnih izbir v literaturi in širše, so napovedali organizatorji simpozija.

Ob simpoziju bo izšel tudi zbornik vseh prispevkov. Kot je v uvodniku zapisal predsednik tokratnega simpozija Andraž Jež, se letošnji simpozij namesto enega specifičnega konteksta oz. profila slovenske literature posveča različnim družbenim kontekstom, v katerih je nastajala literatura. Ker gre za obsežno raziskovalno področje, je nemogoče da bi prispevki spregovorili o vseh kontekstih, se pa zbornik kljub temu pokaže kot pester in reprezentativen nabor trenutnega stanja raziskav slovenske literature v povezavi z družbo, je med drugim poudaril.

Udeleženke in udeležence simpozija bodo uvodoma poleg predsednika simpozija Andraža Ježa nagovorili še prorektor Univerze v Ljubljani Matjaž Drevenšek, dekanja ljubljanske Filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar in namestnik predstojnice oddelka za slovenistiko Hotimir Tivadar, so sporočili organizatorji.

Med pozdravnimi nagovori bo nastopil glasbenik Rok Zalokar, v okviru spremljevalnega programa pa se bodo lahko udeleženke in udeleženci simpozija v četrtek zvečer udeležili koncerta Janija Kovačiča z naslovom Zavržene maske. Na sporedu bodo t. i. prigodnice, ki so nastale ob dvoletnih protestih.