Svet 16.11.2023 5:30

Po pesmi skupine Beatles bo umetna inteligenca oživila še glas Edith Piaf

Pariz, 16. novembra - Pri novem biografskem filmu o življenju francoske šansonjerke Edith Piaf bodo uporabili umetno inteligenco, s katero bodo omogočili, da bo pokojna francoska zvezdnica v filmu pripovedovala svojo zgodbo, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriške glasbene založbe Warner Music, ki ima sedež v New Yorku.

Francija, Pariz. Francoska šansonjerka Edith Piaf. Foto: Wikipedia Arhiv STA

Francija, Pariz.
Francoska šansonjerka Edith Piaf.
Foto: Wikipedia
Arhiv STA

Film o slavni pevki je v zadnji fazi razvoja, so povedali viri blizu Warner Music France. Datum izida filma zaenkrat še ni znan.

Za pevko francoskih klasik, kot sta La vie en Rose in Non, je ne regrette rien, bodo umetni inteligenci posredovali na stotine glasovnih in slikovnih posnetkov, med katerimi so nekateri stari več kot 80 let, da bi poustvarili njen edinstven slog in na tak način še "povečali pristnost in čustveni učinek njene zgodbe". Izvirne posnetke bodo uporabili za njene največje uspešnice, so še sporočili iz Warner Music.

90-minutni film se bo dogajal med Parizom in New Yorkom ter med letoma 1920 do 1960. Zgodbo z doslej neznanimi "vidiki njenega življenja" bo pripovedoval s pomočjo umetne inteligence ustvarjen pevkin glas.

Kot so še navedli, se je napoved "inovativnega in revolucionarnega tehnološkega projekta, ki uporablja umetno inteligenco za ponovno ustvarjanje njenega glasu in podobe", zgodila 60 let po smrti Piaf.

Sledi tudi uspehu najnovejše izdaje pesmi nekdanje angleške glasbene skupine Beatles Now And Then, ki je prav tako nastala s pomočjo umetne inteligence in se je v Veliki Britaniji že zavihtela na prvo mesto lestvice singlov. To je prvi singel skupine Beatles na tem mestu po 54 letih.

S pomočjo umetne inteligence je ustvarjalcem uspelo izolirati vokal pokojnega Johna Lennona s kasete, ki jo je posnel leta 1978, dve leti preden je bil umorjen. Oba preživela člana skupine Beatles, 81-letni Paul McCartney in 83-letni Ringo Starr, sta nato pesem Now And Then končala. V pesem so vključili tudi kitarski del že pokojnega Georgea Harrisona, ki so ga posneli leta 1995.