Slovenija 15.11.2023 10:17

Orkester Slovenske filharmonije z Michaelom Wendebergom v cikel Sodobnih orkestrskih skladb

Ljubljana, 15. novembra - Orkester Slovenske filharmonije bo nocoj začel svoj cikel Sodobne orkestrske skladbe, v katerem izvajajo velika dela sodobnega časa ob znanem delu iz preteklosti. Prvi koncert ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo v znamenju nemške glasbe in skladatelja mlajše generacije Mateja Bonina. Dirigent in solist bo Michael Wendeberg.

Ljubljana, Slovenska filharmonija. Violinist, orkester, koncert. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija.
Violinist, orkester, koncert.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Prvi koncert cikla Sodobnih orkestrskih skladb so v Slovenski filharmoniji naslovili Za brihtne glave, k gostovanju z orkestrom pa povabili nemškega dirigenta in pianista Michela Wendeberga, ki je znan tako po klasičnem repertoarju kot tudi po izvedbah novejših glasbenih del.

Kot solist bo izvedel uvodni Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru Ludwiga van Beethovna, temu pa bodo sledile sodobnejše skladbe Wolfganga Rihma, Mateja Bonina in Karla Amadeusa Hartmanna, za katere v filharmoniji upajo, da bodo poslušalcem prinesle svežo slušno izkušnjo.

Rihm je eden najbolj plodovitih nemških skladateljev. Njegov opus obsega skoraj vse vokalne in instrumentalne glasbene zvrsti s poudarkom na glasbenem gledališču. Orkester in dirigent bosta interpretirala njegovo Simfonijo št. 1, napisano v dvanajsttonski tehniki, ki jo je v 20. letih prejšnjega stoletja razvil Arnold Schönberg.

Iz opusa Amadeusa Hartmanna, ki sodi med največje simfoniste 20. stoletja, bo orkester izvedel prvo simfonijo Sinfonia tragica, v kateri je mogoče prepoznati podobnosti Clauda Debussyja, Igorja Stravinskega in celo Richarda Wagnerja, so sporočili iz filharmonije.

Bonin bo na sporedu zastopan s koncertantnim delom Eppur si muove št. 4, solista v skladbi bosta Oskar Laznik na saksofonu in Simon Klavžar na tolkalih. Diplomant ljubljanske Akademije za glasbo, ki se je nadalje izobraževal na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu, je kljub mladosti že prejel nekaj nagrad, med drugim je zmagal v kategoriji skladateljev do 30 let na 62. mednarodni skladateljski tribuni Rostrum v Talinu leta 2015 in leta 2014 prejel nagrado Gargonza Arts Award na priporočilo skladatelja in dirigenta Petra Eötvösa.

Kot še piše v koncertnem listu, sodi v generacijo skladateljev, ki virtuozno obvladujejo modernistične kompozicijske tehnike in zvočno osvobojeni material. Med svoje najpomembnejše skladateljske zglede prišteva Pierra Bouleza in Georgesa Aperghisa.

Wendeberg se posveča tako klasičnemu repertoarju kot sodobni glasbi, izvaja tudi operna dela. Dirigiral je Estonskemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru v Talinu, vodil koncerte v Birminghamu, Bremnu, Helsinkih, Berlinu in v Pariški filharmoniji. Sodeloval je tudi že z zasedbami, kot so Državna kapela iz Berlina, Mlada nemška filharmonija, Klangforum Wien, Remix Ensemble Porto, Ensemble intercontemporain, Birminghamska skupina za sodobno glasbo, Musikfabrik iz Kölna, Sinfonietta iz Basla in Ensemble Modern ter nastopil na različnih festivalih.

Kot pianist je osvojil vrsto državnih in mednarodnih priznanj, nastopil pa je na številnih festivalih in z orkestri, ki so jih vodili uveljavljeni dirigenti, kot so Jonathan Nott, Marek Janowski in Daniel Barenboim.