Slovenija 16.11.2023 5:00

Začenja se letošnji festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 16. novembra - V Novi Gorici se danes začenja 24. mednarodni festival Pixxelpoint, ki bo dogajanje v Novi Gorici in italijanski Gorici popestril vse do konca meseca. Sodelujoči umetniki bodo na letošnjem festivalu intermedijskih umetnosti poskušal prikazati vpliv omrežij na življenje in umetnost.

Nova Gorica. Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Temo letošnje edicije z naslovom Življenje v (o)mrežju je izbrala kuratorka Nina Jeza.

Otvoritvena slovesnost pripravljajo drevi ob 20.30 v rotundi SNG Nova Gorica, slavnostni nagovor bo imel državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. Kar tri predotvoritvene slovesnosti pa pripravljajo ob 17.30, 18.30 in 19.00 uri v galerijah Agore v Gorici, Carinarnica in Tir v Novi Gorici.

Pixxelpoint bo skupaj z 28 domačimi in tujimi umetniki ter 13 drugimi sodelujočimi raziskoval, na kakšen način se življenje v omrežju odraža v intermedijski umetnosti. Skozi raznolike umetniške izraze bo poskušal razkriti, kako omrežja oblikujejo našo percepcijo sveta, kako se razvijajo družbene dinamike in kako se umetniki izražajo v digitalnem okolju.

Na festivalu se bodo med drugim predstavili umetniki Nikola Radeljković s Hrvaške, Tanja Vujinović, Matej Bizovičar, Boštjan Čadež, Barbara Jazbec, Nika Oblak & Primož Novak ter Ana Pečar iz Slovenije, Andrej Simone Bosco in Alessandro Lupi iz Italije, Simon Weckert iz Nemčije ter Anastasija Kojić iz Srbije.

Svoja dela bodo predstavljali na različnih prizoriščih, poleg Mestne galerije Nova Gorica še v Xcentru, galerijah Tir in Carinarnici v Novi Gorici ter Agore v Gorici.

Poleg predavanj in predstavitev tokratna edicija festivala ponuja tudi 16 brezplačnih delavnic za vse starostne skupine, od tega devet za organizirane šolske skupine. Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer bodo podrobneje opisani vsi predstavljeni projekti in sodelujoči na festivalu.

Projekt sofinancira tudi zavod GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, saj je festival Pixxelpoint del uradnega programa EPK 2025.