Svet 15.11.2023 14:54

SSG Trst s krstno izvedbo neizdanega dela Giorgia Pressburgerja

Trst, 15. novembra - Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu je pripravilo uprizoritev še neizdanega besedila Giorgia Pressburgerja z začetka stoletja V gradu. Tekst s surealnim predznakom je obenem hudomušna slika o zatonu življenja, neizogibni minljivosti, a tudi o merjenju moči med umetniškim ugledom in ekonomskim položajem. Krstna izvedba bo v petek.

Italija, Trst. Slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Slovensko stalno gledališče v Trstu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz SSG Trst, znani tržaški intelektualec Pressburger, ki se je rodil leta 1937 v Budimpešti in umrl leta 2017 v Trstu, v besedilu V gradu (Nel castello) ponuja sugestivne in skrivnostne metafore.

Na oder ga bodo postavili v prevodu Janka Petrovca in režiji Alessandra Marinuzzija, s tem pa se bo izpolnila avtorjeva želja, da bi jo na odru prikazal prav Marinuzzi, saj je svoja dela navadno režiral sam.

Krstno izvedbo so v Trstu označili za nenavadno predstavo, ki jo zaznamuje globoka eksistencialna nota. Glavna tema je staranje umetnika, postopna pot do zatona v tempu, ki ga določajo simbolične "batine in pavze". Okrog umetnika se gibljejo vznemirljivi liki, ki so na svoj način hudomušno zabavni. Njihova življenja so tesno povezana z vrednostjo "gradu", katerega lastnik naj bi bil umetnik.

S predstavo se bodo, kot so zapisali v sporočilu za javnost po današnji novinarski predstavitvi, poklonili avtorju ne samo v izbiri besedila, ampak tudi v srednjeevropskem duhu uprizoritve, ki povezuje slovenske in italijanske umetnike. Tudi proces dela je na vajah upošteval različne kulturne dinamike, izmenjavo mnenj in idej v ustvarjalnem, večjezičnem in večkulturnem okolju. V njej bodo zaigrali Alojz Svete, Primož Forte, Eva Mauri in Franko Korošec.

"To besedilo je velika nočna mora o propadanju človeškega življenja, o zaznavanju minljivosti in razgradljivosti, ki je lastna vsakemu živemu človeškemu bitju. Delo lahko beremo kot prispodobo človeškega telesa ali uma," je povedal režiser.

Predstava je plod ekipnega ustvarjalnega dela, pri katerem je imel pomembno vlogo tudi scenograf in kostumograf Andrea Stanisci, ki je velikokrat sodeloval pri Pressburgerjevih umetniških projektih. O avtorju je zapisal, da je imel pogum, znanje, inteligenco, kulturo in potrebo, da je govoril o velikih temah, ki vzbujajo strah: o ljubezni in smrti, moči in propadu, umetnosti in njenem smislu. Svetlobo je oblikovala Eva Bruno, gib pa Elena Husu.

Predstavo bodo praizvedli v mali dvorani SSG z italijanskimi nadnapisi. Ob petkovi prvi izvedbi bodo odprli tudi spominsko razstavo v poklon Pressburgerju, na kateri bodo na ogled fotografije iz njegovih predstav ter predmeti, ki so bili v njegovi lasti.