Slovenija 16.11.2023 13:02

Letošnji Slovenski knjižni sejem z geslom Besedo besedi

Ljubljana, 16. novembra - Letošnji 39. Slovenski knjižni sejem bo pod geslom Besedo besedi na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal od 21. do 26. novembra. Letos je država gostja Srbija, mesto v gosteh Šoštanj, osrednja osebnost sejma pa pesnik Karel Destovnik - Kajuh. Vstop na sejem za ljubitelje knjig še vedno ostaja brezplačen.

Ljubljana. Slovenski knjižni sejem. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovesna otvoritev sejma bo v ponedeljek ob 18. uri na glavnem odru. Sejem bo odprla predsednica države Nataša Pirc Musar. Na tej slovesnosti bodo tudi podelili Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo na področju založništva in knjigotrštva.

Tradicionalno bodo na sejmu izbrali tudi knjigo leta, za katero je nominiranih deset del in zanjo že poteka glasovanje preko spleta. Zanjo bodo poleg strokovne žirije lahko glasovali tudi obiskovalci knjižnega sejma. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bo na sejmu podeljena tudi nagrada za literarni prvenec leta. Podelili bodo tudi nagrado za najlepše oblikovano knjigo ter z Združenjem Manager nagrado za najboljšo poslovno knjigo.

Sejem bo od torka do četrtka odprt od 9. do 20. ure, v petek in soboto do 21. ure in v nedeljo do 18. ure.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija in predsednica upravnega odbora 39. Slovenskega knjižnega sejma Vesna Nahtigal je na današnji novinarski konferenci poudarila, da zadnje priprave na sejem zagotovo potekajo na krilih nedavnega uspešnega nastopa Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS). In čeprav slovenska Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ni imela neposredne vloge pri tem, je sama trdno prepričana, da je z organizacijo Slovenskega knjižnega sejma v preteklih letih zelo pripomogla k predpripravam na uspešen nastop.

Kot je še povedala tudi v navezavi na Ljubljanski manifest o poglobljenem branju, ima omenjena zbornica pomembno in odgovorno vlogo pri spodbujanju bralne kulture. Izrazila je tudi željo, da bi sejemski vrvež letos pritegnil še več mladih kot v preteklih letih in da bi se slednji navduševali za poglobljeno branje, da bodo lahko "jutri našo družbo sooblikovali s svojo kritično mislijo in širino duha".

Direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Vladimir Kukavica je uvodoma orisal zgodovino sejma, ki se je začel pred 51 leti, ter predstavil tudi nekaj letošnjih novosti na sejmu. Ta se bo tokrat odvijal na več kot 2000 kvadratnih metrih razstavnih prostorov v dvoranah Kocka in Kupola. Za razliko od lani bodo prisotne tudi vse večje slovenske založbe. Sodelujoči na sejmu prihajajo iz petih držav.

Predsednica programskega odbora sejma Helena Kraljič je povedala, da se bo na sejmu zvrstilo 266 dogodkov. Šolske skupine bo po sejmu ponovno popeljal Knjigosled. Založniška akademija bo ponudila vpogled v prodajo avtorskih pravic in vstop na mednarodne trge ter sodelovanje s tujimi založbami. Na sejmu bo tudi Stripovski kotiček. Na ogled bosta med drugim izbor ilustracij 14. slovenskega bienala ilustracije in razstava 50 50, ki bo namenjena srbskim prevodom v slovenščino in slovenskim v srbski jezik. Sejem se bo končal s koncertom Oblike duha, ki bo poklon Borisu A. Novaku, ki letos praznuje 70. rojstni dan.

Sejemski utrip bo z dogodki popestrilo mesto Šoštanj, Kajuhov rojstni kraj. Kot je danes povedal šoštanjski župan Boris Goličnik, se bo mesto na sejmu predstavilo pod geslom Kajuhov Šoštanj, osrednji poudarek pa bo na predstavitvi lani izdane knjižice Sto dejstev o Kajuhu, ki so jo letos izdali v ponatisu. Predstavili bodo tudi različne publikacije o pesniku z zbirko osmih knjig serije Kajuh 100 na čelu. Na sejmu se bo poleg tega zvrstilo sedem dogodkov, povezanih s Kajuhom in mestom.