Svet 18.11.2023 6:00

Joaquin Phoenix okleval ob odločitvi za vlogo Napolona v filmu Ridleyja Scotta

Pariz, 18. novembra - Hollywoodski zvezdnik Joaquin Phoenix je okleval, preden je sprejel glavno vlogo v novem filmu Ridleyja Scotta Napoleon. Kot je 49-letni igralec v Parizu povedal za nemško tiskovno agencijo dpa, je to zanj normalno. Odločitev za vlogo po njegovih besedah ni lahka, saj moraš dolgo časa obdržati navdih. A režiserju se ima za marsikaj zahvaliti.

ZDA, Los Angeles. Ameriški igralec Joaquin Phoenix. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Ameriški igralec Joaquin Phoenix.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Ridley je bil v moji karieri zelo pomemben. Zelo ga občudujem," je povedal Phoenix. Kot je pojasnil, mu je režiser omogočil sodelovanje v filmu Gladiator. Film, v katerem je igral neusmiljenega cesarja Komoda, je leta 2000 pomenil njegov mednarodni preboj.

Po Phoenixovih besedah pri filmu ne gre za zgodovinsko biografijo, ampak se film osredotoča na značaje glavnih junakov in njihova čustva.

Sam si sicer želi še več filmov o Napoleonu. Gre namreč za zelo zanimiv lik, o katerem je mogoče povedati marsikaj. "Vsako leto bi morali posneti nov film o Napoleonu," meni igralec.

V filmu Napoleon je oskarjevec zaigral skupaj z Vanesso Kirby. Britanska igralka je prevzela vlogo Josephine de Beauharnais, žene najmočnejšega vladarja v Evropi v 19. stoletju. Njun eksplozivni odnos v zgodbi 85-letnega režiserja Scotta igra pomembno vlogo.

Film je svetovno premiero doživel v torek v vojaškem muzeju v Parizu. Prvi odzivi Francozov na film so bili po pisanju francoske tiskovne agencije AFP mešani.

Prve kritike so bile sicer soglasno naklonjene velikim bojnim prizorom v filmu, vendar nekateri francoski kritiki in strokovnjaki niso bili navdušeni nad upodobitvijo njihove najslavnejše zgodovinske osebnosti. Zgodovinar Patrice Gueniffey je za revijo Le Point dejal, da Scott "očitno ne mara Napoleona".

"Pred nami je karikatura ambiciozne korziške pošasti, čemernega kmetavza, ki se mu gnusi tudi njegova žena Josephine," je dejal Gueniffey, ki se ne strinja niti z "izmišljeni" statistikami na koncu filma, da je Napoleon odgovoren za tri milijone smrtnih žrtev.

Film se zaključi z Napoleonovim porazom v bitki pri Waterlooju, kar pa je po Gueniffeyjevem mnenju dokaz, da je v Angliji rojeni Scott "zelo protifrancosko in zelo proangleško usmerjen".

O filmu so svoje mnenje zapisali še nekateri. "(Scottov) pogled na človeka ni laskav, vendar ne zanemarja niti tistega, kar ga je naredilo velikega," je zapisal recenzent Jean-Philippe Gunet na portalu X.

Emilie Robbe, strokovnjakinja za Napoleona iz francoskega vojaškega muzeja, je v videoposnetku na YouTubu povedala, da Napoleon nikoli ni streljal na piramide v Egiptu, britanski zgodovinar Dan Snow pa, da Napoleon ni bil prisoten pri usmrtitvi Marije Antoanete, s katero se začne film.

Scott se je že odzval na takšno preverjanje dejstev. "Živite," je dejal na straneh revije New Yorker.

Film Napoleon na spored slovenskih kinematografov prihaja 23. novembra.