Slovenija 18.11.2023 6:00

Začenja se Forum nove glasbe s skladateljico Agato Zubel v središču

Ljubljana, 18. novembra - Društvo Uho je pripravilo četrti Forum nove glasbe, v središče katerega so letos postavili poljsko skladateljico Agato Zubel. Njena dela so uvrstili tudi na sporede festivalskih koncertov, ki se bodo vrstili do 26. novembra v Slovenski filharmoniji in Klubu Cankarjevega doma.

Forum nove glasbe je nastal pred štirimi leti kot nekakšen naslednik dotedanjega festivala Slowind, posvečenega najsodobnejši komponirani glasbi. Organizacijsko za njim stojijo muzikolog Gregor Pompe ter skladateljici Nina Šenk in Larisa Vrhunc.

Če sta festival v prvih dveh letih programsko oblikovala češki skladatelj Ondrej Adamek in nemška skladateljica nizozemskih korenin Iris ter Schiphorst in so lani izbor izvajanih del narekovali glasbeniki izvajalci, so letos v goste kot kuratorico povabili poljsko skladateljico Zubel, ki je hkrati tudi izvajalka - sopranistka.

Zubel je mednarodni preboj dosegla leta 2013 na 60. mednarodnem skladateljskem Rostrumu, kjer je za skladbo Ne jaz, ki jo bodo izvedli tudi na festivalu, prejela prvo nagrado. Od takrat jo vabijo na različne odre in festivale, njena dela pa izvajajo ansambli in orkestri, kot so Filharmoniki iz Los Angelesa, Ensemble InterContemporain, Klangforum Wien, London Sinfonietta, Simfonični orkester Jugozahodnonemškega radia in Simfonični orkester iz Seattla. Lani je prejela še nagrado za najboljšo skladbo na Glasbenih dnevih v Donaueschingenu.

Kot so sporočili iz društva, Zubel nadaljuje izročilo glasbenic, ki brišejo meje med svojim glasovnim in skladateljskim izrazom. Program, ki ga je izbrala za festival, po eni strani odraža njeno glasbeno estetiko in po drugi vplive, želje, kontraste. Forum si je zamislila kot sprehod po različnih sodobnih glasbenih krajinah, pri čemer se ne bo predstavila le kot avtorica, ampak tudi kot poustvarjalka.

Festival bo do prihodnje nedelje ponudil šest koncertov z deli različnih skladateljev, tudi slovenskih, večina izbranih kompozicij bo v Sloveniji izvedenih prvič. Med izvajalci bodo še Ansambel Foruma nove glasbe, violinist Diego Tosi, tolkalist Simon Klavžar, pianista Cezary Duchnowski in Nina Prešiček Laznik ter Gregor Pirš na elektroniki.

Kuratorico bodo predstavili še z dokumentarnim filmom, dan pred zaključkom bo tudi gostja predkoncertnega pogovora v Slovenski filharmoniji. Zadnji koncert, ki so ga pripravili v sodelovanju z Zavodom Sploh, pa bo posvečen Luki Prinčiču in njegovi noviteti Algoforte 5, ki je nastala na pobudo foruma.

Še dva koncerta bosta na sporedu v spremljevalnem delu. Na nocojšnjem prvem bosta slovenski in avstrijski ansambel Trio Tempestoso in between feathers, sestavljena iz glasbenikov mlajše generacije, izvedla dela skladateljev iz obeh držav. Za koncert 25. novembra pa so se povezali z Glasbenim Centrom Edgar Willems, katerega gojenci so pripravili spored s sodobno glasbo za mlade.